Vlada: Saboru upućeno mišljenje o DORH-u

Vlada je u srijedu Saboru uputila mišljenje na izvješće o radu Državnoga odvjetništva te na izvješće o stanju sudbene vlasti u prošloj godini, ali u njemu jednoznačno ne navodi podržava li ih ili ne.

Vlada je na sjednici, kojoj zbog obiteljskih razloga nije nazočio prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko, parlamentu na raspravu i usvajanje uputila izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Prvim zakonskim izmjenama Banski dvori predlažu povećanje maksimalnog iznosa sudjelovanja osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite sa 60,13 posto proračunske osnovice na 90,20 posto proračunske osnovice. To znači da se za osobe koje nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje maksimalni iznos participacije za bolničko liječenje povećava s dvije na tri tisuće kuna, objašnjava ministar zdravlja Dario Nakić.

Također, osiguranicima HZZO-a propisuje se obveza plaćanja naknade za pregled u hitnom bolničkom prijamu koji je obavljen na njihov zahtjev, i to u slučaju kada se pregledom ne ustanovi indikacija za hitnu medicinsku pomoć, a koja podrazumijeva pružanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka nužnih u otklanjanju neposredne opasnosti za život i zdravlje, dodaje ministar.

Iznos naknade utvrđuje Upravno vijeće HZZO-a uz suglasnost ministra, a prema ranijim najavama, ta bi naknada trebala iznositi 150 kuna.

Cilj nije ubiranje dodatnih prihoda, naglašava Nakić, već da oni koji su zbilja ugroženi imaju mogućnost i pravo na vrijeme dobiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti Vlada, u cilju osiguranja dostupnosti te jačanja uloge primarne zdravstvene zaštite, do kraja 2017. produljuje rok kada prestaje rad u privatnoj praksi zakupom, i to za ljekarničku djelatnost, djelatnost dentalnog laboratorija i pojedine specijalističke djelatnosti.

Izmjene su upućene u hitnu zakonsku proceduru, a resorni ministar objašnjava da su potrebne kako oni koji rade u privatnoj praksi zakupom ne bi izgubili status u sustavu zdravstvene zaštite, budući da će Vlada do kraja godine predložiti novi zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim će se regulirati njihov rad.

Vlada je, uz ostalo, odbila prijedlog izmjena Zakona o referendumu kojima zastupnik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić predlaže da se referendum o nekom pitanju raspisuje ako ga zatraži tri posto od ukupnog broja birača. Prijedlog je u suprotnosti s Ustavom, obrazložila je ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, jer u njemu stoji da je za raspisivanje referenduma potrebno da ga zatraži deset posto birača.

Donesen je i zaključak o izradi novog modela financiranja prijevoza redovitih učenika srednjih škola od školske godine 2016.- 2017. koji će izraditi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Odnosno, pojasnio je resorni ministar Predrag Šustar, uvest će se dohodovni cenzus, koji bi u značajnoj mjeri racionalizirao trošak srednjoškolskog prijevoza te sustav ostvarivanja prava učinio pravednijim.

Prilikom izrade novog modela sufinanciranja i financiranja srednjoškolskog prijevoza resorno će ministarstvo u suradnji s Poreznom upravom, putem službene aplikacije, prikupljati osobne identifikacijske brojeve (OIB) članova kućanstva redovitih učenika srednjih škola koji su u prethodnom razdoblju ostvarivali navedeno pravo. Pod članovima kućanstva smatraju se osobe koje zajedno žive i podmiruju troškove života bez obzira na srodstvo.

Inače, od ministra Šustara novinari nisu mogli dobiti očitovanje na zahtjev voditelja ekspertne skupine za izradu cjelovite kurikularne reforme Borisa Jokića, koji je najavio odstupanje članova skupine ako ministar danas do 10 sati ne odbaci zaključke saborskog Odbora za znanost, među kojima i onaj da skupinu treba proširiti s desetoro novih članova s različitih područja.

You may also like