Vlada RH tvrdi da je Lex Agrokorom sistemski rizik otklonjen

 Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić istaknula je u utorak kako je nakon godinu dana postupka izvanredne uprave jasno da je sistemski rizik koji je prijetio hrvatskom gospodarstvu od nekontroliranog stečaja Agrokora u potpunosti pod kontrolom i u potpunosti otklonjen.
Uspjeh u postizanju sporazuma postignut je unatoč više ili manje vidljivim pritiscima i protivljenjima onih koji nisu željeli da taj postupak uspije, rekla je Dalić na novinskoj konferenciji nakon sastanka s izvanrednom upravom Agrokora i predstavnicima Privremenog vjerovničkog vijeća u Banskim dvorima.

Načelni sporazum po njezinim riječima otvara vrata konačnom tekstu i postizanju nagodbe i povratku Agrokora uobičajenom poslovanju.

Ocijenila je kako su vjerovnici pokazali veliko međusobno povjerenje koje je omogućilo da teret saniranja stanja u Agrokoru ne ide na teret poreznih obveznika.

“To ovaj proces čini jedinstvenim o odnosu na mnoge slične procese koji su se vodili u svijetu. Kompanija je stabilizirana i pred njom je budućnost, a to nisu platili porezni obveznici”, rekla je Dalić.

To je povjerenje, kako je rekla, omogućilo naplatu više od 490 milijuna eura staroga i graničnog duga, mali dobavljači isplaćeni su u cijelosti, a ostali više od 50 posto.

Zaključila je kako vjeruje da će Agokoror, vođen novim vlasnicima, činiti vertikalu hrvatskog gospodarstva.

Na novinarski upit hoće li joj potpis načelnog sporazuma o nagodbi pomoći u raspravi u Saboru o njezinom opozivu, Dalić je rekla kako ozbiljnost zahtjeva oporbe za njezinim opozivom najbolje pokazuje tekst njihova zahtjeva.

“Sukladno proceduri, Poslovniku Sabora održat će se rasprava, a od svega toga neće biti ništa. A što će meni u toj raspravi pomoći – pomoći će mi moj cjelokupni rad u hrvatskoj Vladi”, istaknula je.

Peruško: Jednodušna potpora sporazumu

Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško izvijestio je da su svi članovi Privremenog vjerovničkog vijeća kao i predstavnici udruge dobavljača te predstavnik VTB-a potpisali načelni sporazum o ključnim elementima nagodbe.

Ti elementi, po njegovim riječima, uključuju korporativnu strukturu nove grupe, tretman i oblik namirenja tražbina vjerovnika, novi dug grupe i njezinu kapitalnu strukturu, poseban dogovor s dobavljačima o namirenju graničnog duga te provedbu nagodbe.

Detaljnije će Peruško o sporazumu izvijestiti kasnije popodne na brifingu za novinare. Marica Vidaković iz udruge dobavljača ocijenila je da je ono što je postignuto u pregovorima najbolje što se moglo ostvariti te da je Agrokor kompanija s budućnošću, u kojoj su dobavljači osigurali svoje interese za barem idućih pet godina.

Živaljić: Budući vlasnici moraju pokazati da su sposobni upravljati Agrokorom

Predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić također je ustvrdio kako je postizanje teksta nagodbe veliki korak u procesu u kojem se definira korporativna struktura budućeg Agrokora i namirenje vjerovnika.

Ocijenio je da će u koracima koji slijede biti još dosta izazova. “Slijedi nam finalni tekst nagodbe, registracija pred Trgovačkim sudom, a posebno bih istaknuo fokus na operativno poslovanje, na restrukturiranje Agrokora te da budući vlasnici demonstriraju da su sposobni upravljati Agrokorom, kako bi on zapošljavao isto ili više ljudi, kreirao nove vrijednosti kroz svoje operativne kompanije. Bit će to sigurno izazov, uvjeren sam da imamo tu kvalitetu i da će svi uključeni sudionici, kreditori i budući vlasnici potvrditi da Agrokor može generirati još veću dodatnu vrijednost”, rekao je Živaljić.

Peruško potvrdio da će Sberbank dominirati u vlasništvu nogo Agrokora

Odgovarajući na novinarska pitanja Peruško je rekao da se dovršava analiza svih ugovora s konzultantima u postupku izvanredne uprave te najavio da će cijela ta tematika biti predstavljena za desetak dana. Potvrdio je i da tvrtka Texo menadžment još uvijek radi kao savjetnik.

Izvanredni povjerenik nije preciznije odgovorio na pitanja o strukturi i udjelima koje će novi vlasnici imati u Agrokoru, a istaknuo je kako će najveći vjerovnik, ruski Sberbank dominirati u vlasništvu novog Agrokora. “Sama struktura vjerovnika trenutno odražava strukturu kreditiranja grupe u povijesti”, rekao je Peruško, podsjećajući da se Agrokor, u čijem su kreditiranju najprije dominirale domaće banke, nakon restriktivnih mjera Hrvatske narodne banke okrenuo financiranju u inozemstvu.

To odražava i današnju strukturu vjerovnika, a ona će u velikoj mjeri odrediti i strukturu budućeg vlasništva koju će odrediti EPM model (Entity Priority Model), koji je pri samom kraju izrade, naveo je.

Sam model još uvijek nije gotov, a Peruško očekuje da će biti gotov u idućih nekoliko tjedana odnosno da će početkom svibnja imati finalnu strukturu rezultata EPM modela. “EPM model je u izradi i još nije finaliziran. On na određeni način indicira gdje će biti buduće vlasništvo. Najveći vjerovnik Agrokora je Sberbanka, koja u svim tražbinama predstavlja 1,1 milijardu eura te će dominirati njezinim vlasničkim udjelom u budućnosti”, rekao je Peruško, podsjećajući i kako je veliki dio tražbina Sberbanka pokriven jamstvima.

Zamjenica izvanrednog povjerenika Irena Weber dodala je kako se u EPM modelu, uz procjene vrijednosti kompanija, procjenjuje i vrijednost nekretnina svih tih kompanija, a kako je riječ o velikom broju kompanija i nekretnina, još se uvijek finalizira taj model.

Anvar Azimov zadovoljan procesom restrukturiranja

Ruski veleposlanik Anvar Azimov u utorak je u Zagrebu kazao da je zadovoljan je postignutom nagodbom između Agrokora i njegovih vjerovnika, među kojima su dvije velike ruske banke, i najavio je da će ruski predsjednik Vladimir Putin “prije ili kasnije” doći u posjet Hrvatskoj.

Prema prijedlogu nagodbe koji bi danas trebao biti potpisan, pojedinačno najveći vlasnički udio u novom Agrokoru imale bi dvije ruske banke, Sberbank i VTB banka, između 30 i 46 posto, kazali su jučer neki od čelnika stranaka vladajuće koalicije nakon sastanka u Banskim dvorima na kojem im je izvanredna uprava Agrokora predstavila nacrt prijedloga nagodbe.

“Uvijek sam bio za to da se nađe obostrano prihvatljiva formula i nadam se da će ovo što smo dogovorili učvrstiti stabilnost Agrokora “, kazao je Azimov novinarima.

“Općenito, ja sam kao veleposlanik zadovoljan bilateralnom suradnjom, unatoč usponima i padovima stranama u tom procesu”, rekao je.

Naglasio je i kako je ruski predsjednik Vladimir Putin prihvatio poziv hrvatske kolegice Kolinde Grabar-Kitarović da službeno posjeti Hrvatsku, ali ne misli da će se to realizirati ove godine.

“Putin će doći prije ili kasnije, ali taj posjet mora biti dobro pripremljen. Mora imati dobar sadržaj. Ne vjerujem da će to biti ove godine, možda iduće”, rekao je Azimov, dodavši kako Rusija cijeni ulogu Grabar-Kitarović u unapređenju odnosa dviju zemalja.

“Imamo dobar plan jačanja suradnje na mnogim podučjima, političkim, kulturnim, ekonomskim, znanstvenim, pokušat ćemo učvrsititi odnose na različitim poljima”, rekao je Azimov i najavio, među ostalim, hrvatsko-ruski poslovni forum ove godine, kao i sastanak međuvladnine komisije, te otvorenje ruskog kulturnog centra u Hrvatskoj iduće godine.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Mostaru kako su predsjednici i premijeri susjednih država tijekom sinoćnje večere u Mostaru izrazili zadovoljstvo kako je hrvatska vlada uspjela stabilizirati te spriječiti prelijevanje problema s Agrokorom na njihova gospodarstva.

You may also like

0 comments