Hrvatska vlada poduzima sve kako bi se što prije razriješila “teška situacija” hrvatskog državljanina kojemu Islamska država (IS) prijeti smaknućem ako egipatska vlada ne ispuni njihove zahtjeve, doznaje Hina iz MVEP-a u srijedu. “Hrvatska vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poduzima sve kako bi što prije razriješila teška situacija u kojoj se nalazi hrvatski državljanin T.S.”, objavilo je ministarstvo.

“Obzirom na vrlo teške i osjetljive okolnosti, te da se ne bi dodatno otezala ionako teška situacija, u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznositi detaljnije informacije”, dodaju na Zrinjevcu. Hrvatski državljanin, koji se u videoisječku IS-a predstavlja kao Tomislav Salopek otet u Egiptu bit će smaknut u roku od 48 sati, ako službeni Kairo ne oslobodi uhićene muslimanke.

Na snimci koju su džihadisti postavili na internet, Salopek kleči uz maskiranog muškarca koji drži nož i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene “muslimanke”. “Imam 30 godina i dolazim iz Hrvatske”, rekao je Salopek odjeven u narančastu odjeću karakterističnu za zatvorenike IS-a.

Dodao je da je oženjen Natašom i ima dvoje djece te da radi za francusku grupu Compagnie Generale de Geophysique (CGG). Potvrđuje da su ga 22. srpnja oteli gerilci egipatskog ogranka IS- “Pokrajina Sinaja” i da ga žele razmijeniti s muslimankama u egipatskim zatvorima. “To se mora ispuniti u roku od 48 sati, a u suprotnom će me vojnici Pokrajine Sinaja ubiti”, rekao je Salopek.

Ta se skupina nekad zvala Ansar Beit al-Makdes, a preimenovala se u Pokrajinu Sinaj kako bi naznačila pripadnost “kalifatu” koji je IS samoproglasio u Iraku i Siriji. Ta je skupina 11. srpnja preuzela odgovornost za napad automobilom bombom na talijanski konzulat u Kairu u kojem je ubijen jedan civil, a bio je to prvi napad na diplomatsko predstavništvo otkako je egipatski predsjednik Mohamed Mursi, koji je potekao iz Muslimanskog bratstva, svrgnut u srpnju 2013. godine.

Salopek je otet 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao. Njegov automobil zaustavila je naoružana skupina koja je prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom smjeru. Prema riječima MVEP-a to je prva otmica nekog hrvatskog državljanina u stranoj zemlji. Do srijede identitet otmičara nije bio poznat i nije bio postavljen nikakav zahtjev za otkupninom.

Related Posts