Vlada ne može podržati plan restrukturiranja Uljanika

Plenković objavio
Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države i ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci, rekao je u četvrtak na Vladinoj sjednici premijer Andrej Plenković.

Plenković je podsjetio da su prošli tjedan javnosti predstavljene brojke troškova restrukturiranja koje bi išle na teret poreznih obveznika. Prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna, rekao je.

“Provođenje ovakvog programa restrukturiranja od Vlade odnosno države zahtjevalo bi dodatno veliko i izdašno financijsko izlaganje, a bilo bi i nedvojbeno veliko opterećenje za sve hrvatske građane i za sve porezne obveznike. S obzirom na sve okolnosti, to nas upućuje na zaključak da je održivost predloženog koncepta restrukturiranja upitna, slijedom čega Vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati i ostajemo otvoreni da tražimo dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci”, rekao je premijer na početku današnje sjednice Vlade.

Debeljak ostaje pri svojem

Troškove iz prošlosti treba riješiti onaj tko ih je stvorio, a mi nudimo rješenja za budućnost, rekao je u četvrtak vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak, komentirajući današnji istup premijera Andreja Plenkovića, koji je rekao da Vlada ne može podržati predloženo restrukturiranje Uljanik grupe, jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države.

“Sve što smo željeli, rekli smo u svojoj ponudi, a trošak iz prošlosti treba rješavati onaj tko ga je stvorio, makar i kroz stečajni postupak”, kazao je Debeljak za T-portal.

‘Što se bolje i kvalitetnije riješi taj trošak iz prošlosti, to će bolja situacija biti u budućnosti. Ponavljam, naša ponuda odnosi se na budućnost’, kazao je Debeljak.

Podsjetio je da je od 1992. do 2017. ukupno utrošeno 31,7 milijardi kuna za sanaciju brodogradilišta ili državne potpore. Od toga se 4,3 milijarde kuna odnose na pulski Uljanik a devet milijardi kuna na riječki 3. maj, ili ukupno 13,3 milijarde kuna za sadašnju Uljanik grupu. “To govori o velikoj solidarnosti svih hrvatskih građana prema brodograđevnoj industriji uopće, a osobito prema Puli i Rijeci”, istaknuo je Plenković.

Po podatcima koje je iznio, ukupna izloženost države prema Uljanik grupi na dan 15. listopada prošle godine iznosila je 4,3 milijarde kuna, a kako grupa nije mogla servisirati obveze i otkazani su ugovori pa je na temelju protestiranih državnih jamstava do 11. ožujka ove godine iz državnog proračuna ukupno isplaćeno 3,1 milijardu kuna. “Sve ove isplate napravljene su u dogovoru i koordinaciji s Državnim odvjetništvom, svi su ti ugovori još jednom pregledani i verificirani. Država, jednom kad izda ovakvu vrstu jamstava, ovdje govorimo o jamstvu za brodove, nema opciju da svoju obvezu ne realizira”, rekao je premijer.

Istaknuo je i da je Vlada, radeći na pitanju hrvatske brodogradnje, sagledavala krizu u Uljaniku sa svih aspekata – političkih, ekonomskih, financijskih, socijalnih, regionalnih, strukturnih – te je u situaciji da donese odluku koja je “odgovorna i branjiva u svim tim aspektima”.

Ne, neodgovornom trošenju novca poreznih obveznika

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u četvrtak je ocijenio kako je Vlada nepodržavanjem restrukturiranje Uljanik grupe postupila odgovorno prema građanima i državnim financijama, a ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako Vlada štiti interese poreznih obveznika.

Premijer Andrej Plenković je, naime, na današnjoj sjednici Vlade rekao da Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države, ali da ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade, Ćorić je kazao kako je Vlada danas odgovorno postupila prema hrvatskim građanima i u konačnici prema ovom i budućim proračunima. Rekao je i kako u ovom trenutku Vlada ne vidi potencijalnog drugog ponuđača te da ne može utjecati na sudske odluke.

Na novinarsko pitanje jesu li europski izbori razlog zašto se oteže s donošenjem odluke, kazao je kako se nije otezalo i kako je odluka donesena. “Nismo otezali, donijeli smo odluku. Europski izbori nemaju veze s tim”, istaknuo je.

Na pitanje je li s ovim definitivno gotov razgovor s Brodosplitom i Tomislavom Debeljakom ministar je rekao “vidjeli ste danas izlaganje premijera i ja vjerujem da je svima to izlaganje kristalno jasno”.

Marić: Vlada jedinstvena u zaštiti interesa poreznih obveznika

Ministar financija Zdravko Marić je pak istaknuo da je Vlada jedinstvena u zaštiti interesa poreznih obveznika te kako je to prvi i osnovni cilj. “Rekli smo nebrojeno puta, nije brodograđevna industrija jedina industrijska grana. Dapače, ona posljednjih godina bilježi značajna smanjenja u smislu udjela, važnosti i vrijednosti, no bez obzira na tu činjenicu poduzeti ćemo sve da vidimo na koji način i kako ovakvu problematiku razriješiti”, poručio je Marić, dodavši da su brojke koje su u kontekstu Uljanika spominjane prošlih tjedana i mjeseci “dosta velike”.

Upitan za objašnjenje što znači da se traže dodatna rješenja, Marić je kazao da u ovom trenutku ne bi govorio ništa dalje od toga. Na primjedbu novinara da situacija trenutno izgleda “nakaradno”, jer je Vlada odbila jedinog ponuđača, dok je Trgovački sud u Rijeci odgodio odluku o stečaju 3. maja jer se Vlada nije oglasila je li ili nije prihvatila ponudu partnera, pa stoga imamo 20 idućih dana potpuno istog stanja kao do sada, Marić je kazao da u ovom trenutku ne bi ništa komentirao, pa tako ni odluku Trgovačkog suda.

Poručio je da Vlada dosadašnje vrijeme nije trošila uzalud već je gledala na koji način razriješiti cijelu problematiku. Ponovio je da su, ne samo brojke, već i sve ostalo što se vezuje uz Uljanik Grupu, jasni indikatori u konačnom donošenju odluke.

Upitan pak, ako je odbijen jedini ponuđač, kakvo može biti novo rješenje, Marić je ponovio da u ovo trenutku ne želi ništa dalje govoriti.

Po riječima premijera, Vlada je pokazala dobru volju prema sindikatima i radnicima prošle godine u želji da se održi brodogradnja u Puli i Rijeci. Pritom je podsjetio da je Vlada u siječnju prošle godine, uz prethodnu konzultaciju s Europskom komisijom, odobrila potporu za sanaciju brodogradilišta Uljanik odnosno država je dala jamstvo za zajam (rescue-aid) u iznosu od 716 milijuna kuna. “Ta potpora za sanaciju osigurala je plaće radnicima i 3. maja i Uljanika te omogućila završetak dva broda s kojih su skinuta državna jamstva i trebala je stvoriti temelje i pretpostavke za daljnje restrukturiranje”, rekao je premijer.

No, podsjetio je i da prošle godine sa strateškim partnerom koji je bila odabrala Uprava Uljanika (Kermas energija u vlasništvu Danka Končara) nije izrađen prihvatljiv plan restrukturiranja, odnosno plan koji bi bio prihvatljiv i resorima Vlade i Europskoj komisiji te je Vlada dala podršku novoj Upravi Uljanika u pronalasku novog strateškog partnera.

Inače, nešto prije početka sjednice Vlade na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno je odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju, a novo je ročište zakazao za 17. travnja. “Ako Vlada u međuvremenu donese odluku da se neće ići u spašavanje 3. maja, ročište mogu zakazati i telefonom da ne čekamo 17. travnja”, kazala je sutkinja Liljana Ugrin.

Čačić sada ipak za restrukturiranje?

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformisti, ponovio je u četvrtak kako u njegovoj stranci stečaj s preustrojem smatraju jedinim rješenjem za Uljanik, a Vladu Andreja Plenkovića, koji je ustvrdio da predloženo restrukturiranje Uljanik grupe Vlada ne može podržati, prozvao je za nesposobnost u donošenju odluka.

Čačić je se konferencije za novinare u Varaždinu izrazio uvjerenje kako danas, da je odluka o stečaju s preustrojem donijeta prije godinu dana, ili barem prije sedam mjeseci koliko radnici ne primaju plaće, ne bi imali situaciju da je od 4.500 ljudi njih 1.800 najkvalitetnijih otišlo iz Uljanika.

“U brodogradilištu bi radilo upravo tih 1.800 brodograditelja i za to primalo plaću bez dodatnog troška države. Za nesposobnost donošenja odluka, uz činjenicu da je ministar Marić već tri godine na poziciji da prati jamstva od kojih je trećinu i sam potpisao, je odgovornost ove Vlade”, izjavio je Čačić.

Naglasio je da su državna jamstva u cijelom svijetu nužna za izgradnju velikih brodova, ali da je odgovornost ministara gospodarstva i financija provjeriti kome ih daju i kako se ona upotrebljavaju.

“Jedina odgovorna jamstva su izdana od strane Čačića i Linića i zato nisu ni pala, a u isplati je dvije trećine jamstava Vrdoljaka, Lalovca, Marića, Panenića i Martine Dalić. Uvijek postoji rizik za naplatu nekoliko posto izdanih jamstva, ali je zanimljivo da od milijardi jamstava koje je Čačić izdao za autoceste nijedna nije naplaćena”, istaknuo je.

Čačić je ponovno iznio optužbe na račun svoje bivše stranke, odnosno predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka. Rekao je da je Vrdoljakova podrška vlasniku Brodosplita Tomislavu Debeljaku u odnosu na njegovu osobnu korist razumljiva, ali da su se Predrag Štromar, danas potpredsjednik Vlade, i međimurski župan Matija Posavec kao istaknuti članovi stranke počeli javljati oko Uljanika tek nakon njegova (Čačićeva) istupa po tom pitanju.

“Zanimljivo da se do našeg istupa, kad smo rekli da ćemo glasati protiv daljnjeg bacanja novca, nisu javili ni Štromar ni Posavec, s obzirom da bi jasan stav HNS-a eliminirao svaku drugu odluku osim stečaja. Stav ‘stranka je za restrukturiranje, ali mi se ne slažemo s vlastitim mišljenjem’ nije stav, nego petljanje”, zaključio je Čačić.

You may also like

0 comments