Vlada i Afrička unija potisnuli Al Shabab iz luke Merkom

Postrojbe somalske vojske i snage Afričke unije u Somaliji (AMISOM) preuzele su u subotu kontrolu nad lukom Merkom, stotinjak kilometara južno od Mogadišua, 24 sata pošto su je prepustili radikalnim islamistima iz skupine al Shabaab, rekli su vojska i stanovnici.

Pripadnici al Shabaaba, koji su povezani s al Qaedom, zauzeli su u petak tu veoma važnu stratešku luku koja je bila i jedno od njihovih glavnih uporišta od 2008. do 2012., nakon neobjašnjiva odlaska postrojba AMISOM-a, rekli su guverner pokrajine i stanovnici. No zapovjednik AMISOM-a, Mozambikanac Francisco Madeira, u subotu je u priopćenju zanijekao da je u bilo kojem trenutku izgubio kontrolu nad gradom.

On je jednostavno svoje položaje premjestio kilometar dalje iz “taktičkih razloga” kako bi zajamčio “sigurnost mjesnog stanovništva u Merki u slučaju borbe”, kazao je. Snage AMISOM-a bile su u subotu ujutro u Merki samo kako bi “umirile stanovnike”. “Dakle, pogrješno je reći da je Merka zauzeta ili ponovo vraćena pod nadzor”, istaknuo je. Ova izjava se kosi s iskazima koje je AFP prije dva dana dobio od mjesne uprave, stanovnika pa i somalske vojske koju podupire AMISOM. “Somalske snage i AMISOM-ovi vojnici za očuvanje mira ponovo su preuzeli nadzor nad Merkom i sada se situacija vraća u normalu. Bilo je kratke razmjene vatre, ali su borci (al Shabaaba) pobjegli”, rekao je u subotu ujutro za AFP Abdirisak Mohamed, čelnik somalske vojske u telefonskom razgovoru iz Mogadišua. “Sigurnosne snage provode operacije čišćenja u gradu”, dodao je, rekavši da je “u borbama poginulo više boraca (al Shabaaba)” i da je somalska vojska izgubila jednog vojnika.

AMISOM koji podupire krhku somalsku vladu, ima 22.000 ljudi, a najveći broj ih dolazi iz Ugande 6000 vojnika, Burundija 5400, Etiopije 4400 i Kenije 3600. Merka je od kolovoza 2012., kada je nakon žestokih borba potisnula pripadnike al Shabaaba, bila u rukama vladinih snaga i AMISOM-a. Al Shabaab je u kolovozu 2011. izgubio Mogadišu i glavninu svojih uporišta, ali i dalje kontrolira brojna ruralna područja, zbog čega je prijetnja sigurnosti Somalije i susjednih zemalja, napose Kenije, gdje je izveo brojne napade u kojima je od 2013. poginulo više od 400 ljudi.

You may also like

0 comments