Vlada HDZ-a odustaje od privatizacije HEP-a?

 Ministar državne imovine Goran Marić poručio je da nema potrebe da država privatizira Hrvatsku elektroprivredu i tako je nakon dugo vremena netko iz Vlade iznio stav u kojem se protivi privatizaciji HEP-a.
“HEP nije u mom resoru, nisam u Skupštini HEP-a, niti u Nadzornom odboru, tako da ne znam. Osobno mislim da nema potrebe za tim”, kazao je Marić u intervjuu Novoj TV odgovarajući na pitanje hoće li država ići u privatizaciju HEP-a. Dodao je i da ako HEP ima potrebu pronaći novac za određene investicijske projekte za koje nema sredstva, onda se može privatizirati do 25 posto, ali da “sama prodaja, bez ikakvog projekta, nije dobra”.

S obzirom na situaciju oko Agrokora, dio ministara procjenjuje da premijer neće tako skoro krenuti u prodaju dionica HEP-a, a da će biti sve glasniji oni koji će tražiti da se HDZ vrati svom početnom stavu – protivljenju prodaji najvažnije domaće kompanije, piše Novi list.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, za koju u HDZ-u kažu da predvodi struju koja se zalaže za početak privatizacije HEP-a, u više je navrata rekla da je izlazak te kompanije na burzu, kao i “izlistavanje ostalih državnih kompanija na burzi jedan od načina da se poboljša sustav upravljanja, a da se od toga istodobno kroz dionice i dividende ima koristi”.

Nije tajna da su ona i Goran Marić nerijetko zastupali različite ideje kad je privatizacija državnih kompanija u pitanju i očito je da imaju različit stav kad se radi o najvažnijoj tvrtki u državnom vlasništvu, no što je stav Vlade, premijer Plenković nikada nije jasno kazao, a iz Vlade ni jučer Novi list nije dobio odgovor na pitanje planira li Vlada privatizaciju HEP-a.

Službeni stav HNS-a također nije poznat, tek dio sugovornika iz te stranke kaže da se njihov stav sigurno nije promijenio. Odgovora nema ni iz resornog Ministarstva zaštite okoliša i energetike, čiji je čelnik Tomislav Ćorić o javnoj ponudi HEP-ovih dionica dosad rekao samo da to više nije proces povezan s otkupom dionica Ine. Novom listu dostupan nije bio ni ministar Goran Marić, da pojasni koji bi se to HEP-ovi projekti mogli financirati prodajom dionica.

You may also like

0 comments