Vlada će učiniti sve da posljedice Brexita po Hrvatsku budu što manje

Tehnička vlada premijera Tihomira Oreškovića sa žaljenjem je primila vijest o rezultatima referenduma na kojem su građani Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske izglasali izlazak iz Europske unije, a u priopćenju Banskih dvora u petak ističe se da će Vlada, u suradnji s vladama ostalih zemalja članica, učiniti sve da Europska unija ostane snažna i jedinstvena, a posljedice Brexita za Hrvatsku budu što manje.

Brexit je, stoji u Vladinom priopćenju, nesumnjivo najveći udarac jedinstvu Europe od samih njezinih začetaka, a za nas posebno osjetljivo pitanje u trenutku kad se radi na proširenju Europske unije na susjedne zemlje. “Vlada će, u suradnji sa svim ostalim Vladama zemalja članica, učiniti sve što je u njezinoj moći da Europska unija, koja svakako ima što naučiti iz ove britanske poruke, ostane snažna i jedinstvena. Vlada će učiniti i sve što je moguće, u okviru svojih ovlasti, da posljedice Brexita i za Hrvatsku budu što manje”, poručuju Banski dvori.

Ističu kako se ne smije zaboraviti da Europska unija “nikada nije bila samo splet strogih pravila i paragrafa, kako nam se ponekad, tijekom dugog postupka pristupanja moglo učiniti, nego je uspješno oživotvorenje plemenite ideje o miru i suradnji nakon višestoljetnih sukoba na njezinu tlu”. “Ništa se u tome nije promijenilo ovom odlukom britanskih građana. Vjerujemo da će Ujedinjena Kraljevina ostati dobrim i korektnim partnerom Europskoj uniji, a visoki ciljevi ujedinjene Europe, Europe zajedničkoga rada, sigurnosti i stabilnosti i dalje nemaju alternative”, poručuje hrvatska Vlada.

You may also like