Vjetrenjače su dokaz da je Plenkovićeva vlada korumpirana

Mate Mijić
Politički analitičar Mate Mijić za portal Otvoreno komentirao je mogući uspjeh lijevih stranaka izvan SDP-ove Restart koalicije i političke događaje uoči službenog početka kampanje za predstojeće parlamentarne izbore.

Mijić smatra kako platforma lijeve stranke i koalicije ne mogu ni približno ugroziti SDP kao što je Domovinski pokret ugrozio HDZ. “Potencijal ljevice izvan Restart koalicije je nekoliko mandata, a da bi ostvarila taj potencijal, mora joj se puno toga poklopiti”, kaže naš sugovornik i dodaje kako prostora za razvoj te opcije ima, naročito u Zagrebu koji je SDP strašno zapostavio,

“Ali to iziskuje vrijeme kojega trenutno nema. Dajem im veće šanse na lokalnim izborima gdje su se već dokazali, ali nije isključeno da i sad uzmu 1-2 mandata u glavnom gradu. Što se liberalnih opcija tiče, imat će također nekoliko zastupnika, ali idu u različitim koalicijskim aranžmanima na ove izbore, neki u manjim centrističkim koalicijama, a neki pod kapom HDZ-a i SDP-a.”, kaže Mijić.

Dodaje i kako liberali ipak ne uzimaju direktno glasove SDP-u budući da oni imaju postojano, iako jako raspršeno, biračko tijelo koje iz izbora u izbore bira centar. “Liberalni kandidati koji idu u najvećim desnim i lijevim grupacijama na ove izbore imaju bitno veće šanse od onih koji su se odlučili na samostalni izlazak ili u manjim partnerstvima”, smatra naš sugovornik.

Na pitanje koliko bi podrške HDZ mogao izgubiti zbog afera u kojima se našao Mijić odgovara kako to ovisi o tome kako će alternativne opcije na desnici i desnom centru te SDP iskoristiti te afere koje HDZ-u nimalo ne idu u prilog. “Uhićeni su redom imenovani u mandatu ove vlade i to je za Plenkovića veliki problem. No dominantni je narativ iz redova opozicije da je sve ‘iscenirano’ pred izbore. To je dosta slaba pozicija jer relativizira i korupciju i borbu protiv korupcije. Ispada da je sve relativno, negdje u sjeni dogovoreno, posljedica nekog unutarnjeg obračuna u HDZ-u i da je boriti se protiv toga uzaludno. Teško je vjerovati da će građani birati one koji imaju tako ciničan odnos prema kriminalu i korupciji. Posljednja uhićenja nisu dokaz da se Plenkovićeva vlada bori protiv korupcije, nego da je korumpirana. To su bitno različite stvari”, smatra Mijić.

Mijić dodaje i kako trenutno nitko nije spreman preuzeti vlast u postojećim okolnostima. “Nitko se za ovo nije mogao pripremiti, ovo su izvanredne okolnosti. Vladajući improviziraju bez velike vizije, a oporba kritizira također bez vizije. Kad vidite ključna imena koja su ponudili biračima, jasno je da tu nema svježih ljudi ni ideja u odnosu na ono što smo vidjeli za vrijeme vlade Zorana Milanovića koja nam je osigurala najdužu recesiju u Europi”, kaže naš sugovornik.

Dodaje i kako se nameće pitanje jesu li HDZ i SDP dosegli krajnju granicu svojih kapaciteta i imaju li ono što je potrebno za učiniti Hrvatsku uređenom i prosperitetnom zemljom. “Ono što Hrvatskoj sad treba izravno ide na štetu velikih stranaka jer bi maknulo politiku iz gospodarstva i ograničilo joj utjecaj u sferi uprave. Profesionalizacija javne uprave, preustroj lokalne i regionalne samouprave te liberalizacija gospodarstva politički bi kolač znatno smanjili. Kamo bi onda HDZ i SDP sa svojim kadrovima i preko čega bi pogonili svoju biračku mašineriju?”, rekao je Mate Mijić za Otvoreno.

You may also like

0 comments