Vjerovnici TOZ-a potražuju 46 milijuna kuna

Trgovački sud u Zagrebu u ponedjeljak je objavio rješenje o utvrđenju tražbina vjerovnika tvrtke TOZ Penkala, Tvornice olovaka Zagreb d.d. stečaju, u iznosu od gotovo 46 milijuna kuna, među kojima najviše potražuje Zagrebačka banka – 19,43 milijuna kuna.

Ukupna potraživanja 89 vjerovnika u prvom višem isplatnom redu, među kojima i su radnici propale tvrtke, iznose nešto manje od 4,6 milijuna kuna. U drugom, višem isplatnom redu najviše potražuju banke – više od 26,2 milijuna kuna, dugovanja prema Gradu Zagrebu iznose 4,6 milijuna kuna, a Ministarstvo financija potražuje 3,2 milijuna kuna.

Trgovački sud u Zagrebu sredinom srpnja donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad trgovačkim društvom TOZ Penkala, nakon što je Uprava tvrtke u svibnju podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Prema potvrdi Fine, račun tvrtke bio je u neprekidnoj blokadi 140 dana, dok je iznos blokade bio 731.549 kuna. U trenutku pokretanja stečaja u TOZ-u je radilo pedesetak radnika, a proizvodnja je prestala sredinom srpnja.

TOZ Penkala osnovana je u Zagrebu 1937. godine. Na početku je bila mali pogon za proizvodnju olovaka i pastela da bi kasnije prerasla u veliku tvornicu za proizvodnju školskog i uredskog pribora. Zagreb je, zahvaljujući radu Slavoljuba Penkale – po kojem je tvornica TOZ od 2001. dopunila svoje ime, svojevremeno bio središte proizvodnje olovaka. Penkala je 1906. godine počeo proizvoditi prvu mehaničku olovku na svijetu, a godinu kasnije i prvo nalivpero.

You may also like