Novu crkvu u mjestu Košaki kod Maribora, koja je bila pod ovrhom i tri puta neuspješno prodavana na dražbi, spasili su vjernici, otkupivši za 305.000 eura potraživanja građevinske tvrtke prema mariborskoj nadbiskupiji te će crkva uskoro biti posvećena kako bi se u njoj moglo odvijati bogoslužje.

Mjesni župnik Igor Novak kazao je da je dug prema građevinskom poduzeću, koje je u međuvremenu otišlo u stečaj pa su njegova potraživanja preuzele banke, otkupljen za polovicu nominalnog iznosa, što treba uplatiti u tri mjeseca, a novac su prikupile sve župe u Sloveniji. Takvo su rješenje, kako je dodao, bankama predlagali i ranije, nakon što se problem s novom crkvom koja nije mogla biti otvorena zbog dužničkog tereta pojavio, ali banke tada za to nisu imale razumijevanja.

Vjernici mariborske prigradske župe Košaki, koja je osnovana 1998. godine, zadovoljni su što će crkva nakon više godina neizvjesnosti doći u funkciju, tim prije što su zemljište na kojem je postavljena sami kupili dobrovoljnim prilozima. Nova crkva blaženog Antona Martina Slomšeka gradila se od 2008. godine po nacrtu arhitekta Ive Goropevšeka, ali je i njeno dovršenje jedno vrijeme bilo upitno zbog krize koja je nakon toga uslijedila i dovela do stečaja građevinskog poduzeća SCT koje ju je gradilo.

No, kriza se i dalje osjeća u mariborskoj nadbiskupiji, a većina njene imovine je pod ovrhom zbog financijskih špekulacija crkvenih fondova Zvon 1 i Zvon 2 koji su također završili u stečaju, a zbog dugova je blokirana i imovina župe Košaki.

Related Posts