Visoki NATO dužnosnik nezadovoljan što ne može stupiti u kontakt s Rusima

General Petr Pavel, predsjednik NATO-ove najviše vojne instance, pokazao je u četvrtak nezadovoljstvo zbog “nedostatka volje” ruskih vojnih dužnosnika da razgovaraju s kolegama iz Sjevernoatlantskog saveza.

“Otkad sam u lipnju (2015.) preuzeo dužnost, više puta sam se pokušao koristiti vojnom komunikacijskom vezom, ali do danas postoji nedostatak volje na ruskoj strani da se ta komunikacija uspostavi”, rekao je general Pavel koji predsjeda NATO-ovim vojnim odborom, na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu. “Komunikacijske veze” Bruxellesa i Moskve postoje, ali se nisu koristile od svibnja 2014. zbog napetosti između saveza i Moskve nakon ukrajinskog sukoba koji je zategnuo njihove odnose do granice koja nije zabilježena od završetka Hladnog rata.

NATO-ovi ministri vanjskih poslova izrijekom su pak u prosincu 2014. zatražili da se dijalog nastavi, ali usprkos višestrukim pozivima savezničkog vojnog vrha, načelnik glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov nije se udostojao odgovoriti, rekao je diplomatski izvor. “Nažalost, postoji nepodudarnost između izjava u glasilima na ruskoj strani i njihove konkretne spremnosti da stupe u kontakt” s NATO-ovim vojnim dužnosnicima, požalio se Petr Pavel koji je dao izjavu nakon sastanka 28 načelnika glavnih stožera zemalja NATO-a.

“Već neko vrijeme (svjesni smo da) ne možemo izbjeći dijalog na političkoj i na vojnoj razini želimo li spriječiti strateške nesporazume i izgrede”, rastumačio je general Pavel navodeći primjer Turske koja je u studenome srušila ruski zrakoplov na zadatku u Siriji koji je povrijedio njezin zračni prostor.”Rusi na bilateralnoj osnovi ipak komuniciraju sa zemljama” članicama saveza, “dakle, postoji neki oblik komunikacije”, pojasnio je ipak češki general.

Ove izjave dolaze u trenutku kada 28 zemalja članica NATO-a predlažu Rusiji obnovu političkog dijaloga kroz Vijeće NATO-Rusija koje ne djeluje od lipnja 2014. NATO je gotovo svaku suradnju s Rusijom prekinuo nakon pripojenja Krima u ožujku 2014., ali je rekao da je prostor za dijalog i dalje “otvoren”.

You may also like

0 comments