Cjenovni pritisci na tržištu plinskih turbina i dalje su snažni, požalila se čelnica Siemensova energetskog poslovanja Lisa Davis na političko-poslovnom skupu u Kanadi. “Konkurencija je i dalje vrlo snažna”, naglasila je Lisa Davis u četvrtak na rubu Međunarodnog ekonomskog foruma Amerika koji se održava od 8. do 10. srpnja u Torontu. “Ako pogledate cijelo tržište plinskih turbina, posebno onih velikih, vidjet ćete da proizvodni kapaciteti premašuju potražnju”, kazala je čelnica Siemensova odjela čije je sjedište u Houstonu.

Siemens je u lipnju s egipatskim vlastima potpisao ugovor o isporuci plinskih i vjetroelektrana, što je bio značajan poticaj za energetski odjel, pritisnut problemima u matičnoj Njemačkoj. Zbog ogromne erozije cijena plinskih turbina – posebno onih velikih – i prekomjernih kapaciteta dobit tog odjela potonula je u prošlom tromjesečju za trećinu a profitna marža kliznula na 12,9 posto, s 20,3 posto u istom razdoblju prošle godine.

U Siemensu očekuju da će se cijene s vremenom oporaviti, kaže Davis, s obzirom na šire povećanje globalne potražnje za električnom strujom. “U segmentu nafte i plina aktivnosti su i dalje vrlo snažne a očekujemo da će ostati takve i u budućnosti”, napomnje čelnica Siemensa.

Ovog su tjedna izvori u njemačkoj kompaniji poručili da bi mogli još uvijek biti zainteresirani za poslovanje francuskog Alstoma s energetskim postrojenjima, u slučaju da propadne ponuda američkog General Electrica, vrijedna 12,4 milijarde eura. Europska komisija pokrenula je temeljitu analizu predložene GE-jeve kupovine tog dijela Alstomova poslovanja zbog bojazni da bi mogla nepovoljno utjecati na cijene plinskih turbina na europskom tržištu kroz eliminaciju jednog od tri glavna GE-jeva konkurenta.

Siemens je inače također dao ponudu za Alstomovo poslovanje s energetskom opremom koja je odbijena jer je francuska vlada tražila od njemačke kompanije da proda odjel željezničke signalizacije kako bi se spojio s Alstomovim. Francuska je kompanija prisutna i u Hrvatskoj gdje su početkom prošlog desetljeća kupili karlovačku tvornicu turbina, dio nekadašnje Jugoturbine. Danas je Alstom Hrvatska fokusiran na servisiranje, istraživanje i razvoj i proizvodnju opreme za energetska postrojenja.

Related Posts