Višeslav Raos: Trka u Banske dvore je kontraproduktivna

Pred nama je postizborni tjedan i predstoje nam politički dogovori između tri opcije koje su osvojile najviše mandata u novom sazivu Sabora. Podsjetimo, prema još uvijek nepotpunim rezultatima DIP-a, Domoljubna koalicija je s dijasporom osvojio 59 mandata, Hrvatska raste 56, a MOST 19. O razvoju postizbornih događanja  s Višeslavom Raosom je razgovarao Dnevnik.hr, politologom s Fakulteta političkih znanosti. On smatra da građani ne trebaju očekivati dogovor između MOST-a i jedne od dvaju koalicija već u prvom postizbornom tjednu.

“Mislim da ipak neće. MOST mora iskoristiti tu situaciju. Njima bi prilično štetilo kad bi se zaletili u Vladu”, smatra Raos. Milanović osigurao potporu gotovo svih zastupnika manjina? MOST-u prijeti i unutarnje previranje u narednom periodu, jer nekakav dogovor će se morati postići. “Recimo da MOST ostane cjelovit i da uđe u suradnju s jednom od koalicija. Oni žele reforme koje su bolne, ali koje birači očito žele”, ističe Raos.

Svi pričaju o reformama koje MOST traži, no malo tko ih je zapravo i naveo, uključujući i Božu Petrova, tijekom njegovog govora u izbornoj noći. Raos je pojasnio što MOST zapravo traži u reformama. “S jedne strane MOST inzistira na reformi lokalne samouprave, no HDZ ne želi okrupnjavanje županija. Reforma javnih poduzeća – ne zna se koliko daleko žele ići s tim. Ono što je problematično jest da se MOST zalaže za fisklnu disciplinu u vidu ušteda u proračunu. Za kraj traže aktivniju ulogu HNB-a i lagano klizanje tečaja prema dolje što bi bilo dobro za poduzetnika. No to ni SDP ni HDZ neće vjerojatno prihvatiti”, pojašnjava Raos.

Kad se i sastavi nova Vlada, vrlo lako bi se moglo dogoditi ta njezina stabilnost ovisi od slučaja do slučaja. “To načelno zvuči nestabilno. Ta manjinska Vlada može biti i puno kvalitetnija, pogotovo ako se postigne kvalitetan dogovor. Tu se onda SDP ili HDZ mogu manje razmahati”, smatra Raos. “Kad bi MOST postigao detaljan sporazum, onda bi to bila neka vrsta koalicijskog sporazuma”, dodaje. Raos ipak ne smatra da je MOST u poziciji tražiti mjesto premijera u novoj Vladi. “To se ipak događa ipak u onim zemljama u kojima su rezulati ujednačeniji. Oni nisu u poziciji da nameću premijera. Izgledniji kandidat je, kad bi to bio slučaj, Božo Petrov”, kaže Raos. “Nadam se da će pregovori biti gotovi kroz narednih mjesec dana”, dodaje.

S jedne strane MOST inzistira na reformi lokalne samouprave, no HDZ ne želi okrupnjavanje županija. Reforma javnih poduzeća se ne zna koliko daleko žele ići s tim. Ono što je problematično jest da se MOST zalaže za fisklnu disciplinu u vidu ušteda u proračunu. Za kraj traže aktivniju ulogu HNB-a i lagano klizanje tečaja prema dolje što bi bilo dobro za poduzetnika. No to ni SDP ni HDZ neće vjerojatno prihvatiti Problem kod MOST-a je i taj što je riječ o vrlo heterogenoj stranci, a nas je zanimalo je li to zapravo samo privid nehomogenosti. “Oni to moraju dokazati. Nije homogen iz više razloga. Nastali su od više neovisnih lista i dolaze iz različitih sredina, gdje su se borili i protiv SDP-a i HDZ-a, a niti stavovi im nisu slični”, kaže Raos.

Naš analitičar ne isključuje niti mogućnost prijevremenih izbora. “Oni se sad otvaraju kao mogućnost. Oni i dalje nisu najizgledniji scenariji i meni osobno nisu poželjni”, ističe. Tko bi mogao najviše dobiti, a tko najviše izgubiti u postizbornoj križaljki, Raos promatra kroz prizmu onog što se dosad događalo. “Za početak, mislim da je Milanović izvukao maksimum. On se u zadnji tren uspio izvući. On je već u dobitku. Karamarko je pak stvorio velika očekivanja i tu će se tražiti odgovornost zbog rezultata. Petrov je u toj poziciji najkomotniji. Pitanje je bi li njega birači kaznili na novim izborima ako se s nikim ne dogovori”, kaže Raos.

Prema neslužbenim podacima DIP-a, MOST je osvojio drugo mjesto po broju glasova u samom Metkoviću, a prvi je HDZ. Božo Petrov tamo je na lokalnim izborima prije dvije godine odnio veliku pobjedu, no to sad više ne izgleda tako, a projekt MOST-a počeo je upravo tamo. Naš sugovornik, za kraj, smatra da to ne predstavlja nešto dramatično. “Ima nekih glasova iz Metkovića od ljudi, da su očekivali više. No treba razlikovati lokalne i parlamentarne izbore, jer su drugi prioriteti. HDZ ima i veću bazu pa im je i lakše mobilizirati biračko tijelo”, ističe.

You may also like

0 comments