Višeslav Raos: SDP-u odgovaraju skori izbori

Zašto parlamentarci stižu na Markov trg ranije od predviđenog? Hoće li izbori biti u studenom ili ih možemo očekivati i u listopadu? Što odgovara HDZ-u, a što SDP-u? Na ta pitanja odgovarao je u Dnevniku u 22 politički analitičar Višeslav Raos.

Za sada samo neslužbeno, ali Sabor se okuplja na izvanrednoj sjednici samo kako bi se stigao raspisati na vrijeme za izbore u studenom. Vjerujete li da iza ovoga stoji plan premijera i radi li se o dobrom planu? ‘Premijer se već neko vrijeme poigrava s dva datuma. Prvi onaj u studenom, a drugi tek u veljači. Vlada može koristi manevarski prostor kako bi držala u neizvjeznosti oporbu. Zbog dobrog ekonomskog ozračja vladajućima sada pašu izbori. Ako bi se to prolongiralo, pitanje je koliko bi ostalo tog zamaha’.

Ako se Sabor raspusti sredinom rujna tada je na predjsjednici da raspiše izbore. Ona to može učiniti u periodu između 30 i 60 dana. ‘Ona bi mogla imati manevarski prostor kada bi Sabor zasjedao do 12. mjeseca. Jedini razlog zbog čega se ovo radi jest da se proguraju zakoni koji odgovaraju kampanji jer će Lalovac donijeti neke olakšice. Listopad je prerano za izbore, puno je realnije da to bude studeni’.

Zašto premijer i ministri ne žele potvrditi niti demantirati da rade na tome? Riječ je o legitimnom potezu koji vladajući imaju u svom arsenalu. ‘Ovo je doista u domeni premijera. On daje ton i donosi odluke i moguće je da neki članovi Vlade ni ne znaju što smjera. Jedini razlog je da se tempiraju izbori kako to paše SDP-u’, zaključuje Raos.