Home Ekonomija Više od dva posto svjetskog bogatstva proguta korupcija

Više od dva posto svjetskog bogatstva proguta korupcija

by Agencije

Korupcija svake godine proguta 2 posto svjetskog bogatstva i šteti pravednoj raspodjeli gospodarskog rasta, prema izvješću Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) objavljenom u srijedu.

“Korupcija je iznimno složena pojava koja odoljeva vremenu” navodi se u izvješću objavljenom uoči summita protiv korupcije u Londonu u nazočnosti četrdesetak šefova država i vlada. Mito isplaćeno svake godine iznosi između 1500 do 2000 milijardi dolara, približno francuskom brutto domaćem proizvodu, a to je tek dio problema, prema izvješću. “Gospodarski i socijalni trošak korupcije je puno viši”, dodaju autori.

Korupcija potiče izbjegavanje plaćanja poreza i može voditi do nasilja, navodi izvješće. Na gospodarskoj razini korupcija može kočiti državna i privatna ulaganja i potkapa makroekonomsku stabilnost. Korupcija može uništiti potencijal rasta , tvrdi MMF. Zahvaćene su bogate zemlje i one u razvoju, ali najsiromašniji stanovnici su najteže žrtve. Direktorica MMF-a Christine Lagarde je rekla da su siromašni nerazmjerno izloženi jer više ovise o javnim službama koje korupcije poskupljuje.

MMF drži da strategija borbe protiv korupcije može biti učinkovita ako se uspije uvjeriti glavne sudionike da su se pravila stvarno promijenila. MMF je nedavno obustavio zajmove Ukrajini, Malaviju i Maliju zbog sumnji na korupciju.

Related Posts