Više od 40 posto termoelektrana na ugljen trenutno nije profitabilno

Dvije petine svjetskih termoelektrana na ugljen već su na gubitku zbog visokih troškova goriva, otkrilo je istraživanje utjecajnog trusta mozgova Carbon Trackera.
Globalna analiza temelji se na profitabilnosti 6.685 termoelektrana na ugljen u svijetu, što predstavlja 95 posto svih operativnih kapaciteta i 90 posto kapaciteta u izgradnji. Zaključili su kako 42 posto termoelektrana na ugljen nije profitabilno, a kako će se do 2040. godine broj neprofitabilnih elektrana udvostručiti.

Razlog tome su propisi o onečišćenju zraka koji povećavaju troškove, a cijena elektrana na alternativne izvore energije opada.

Sukladno Pariškom sporazumu Kina namjerava zatvoriti termoelektrane na ugljen i time uštedjeti gotovo 390 milijardi dolara, a Europska unija na isti način planira uštedjeti 78 milijardi dolara. Rusija 20 milijardi dolara. Potrošači i porezni obveznici održavaju isplativost termoelektrana na ugljen na mnogim reguliranim tržištima plaćanjem računa, no njihovim zatvaranjem mogle bi se uštedjeti milijarde, ali bi to i smanjilo dobit vlasnika termoelektrana.

Zatvaranjem termoelektrana ponešto će izgubiti industrija i to oko 92 milijarde dolara u Južnoj Koreji, 76 milijardi dolara u Indiji i 51 milijardi dolara u Južnoj Africi. Ako se termoelektrane zatvore u skladu s Pariškim sporazumom, industrija bi mogla izgubiti 92 mlrd. USD u Južnoj Koreji, 76 mlrd. USD u Indiji i 51 mlrd. USD u Južnoj Africi, u odnosu na poslovanje kao do sada koje uključuje državne potpore.

Prema sporazumu do 2030. godine mora se zatvoriti gotovo 60 posto termoelektrana kako bi se snizila temperatura na zemlji za oko 1.5 stupnjeva Celzijusa.

You may also like

0 comments