Više od 100.000 honoraraca od iduće godine očekuju ove promjene

Umirovljenici, umjetnici i autori, ali i svi drugi honorarci od Nove godine plaćat će doprinose za mirovinsko i zdravstveno, iako su do sada bili oslobođeni plaćanja tih nameta.

Plaćanje doprinosa zahvatit će oko 100.000 građana tj. sve one koji stalno ili povremeno rade na ugovore o djelu ili primaju neku drugu vrstu honorara poput novinarskih, konzultantskih ili onih koje primaju trgovački putnici, piše Tportal.

Protiv ovog dijela sveobuhvatne porezne reforme najviše su se pobunili kulturnjaci. Njih gotovo 13.000 kruh zarađuje honorarno, kao i 55.800 raznih autora – novinara, konzultanata i marketingaša.
Oni će od iduće godine na svoje honorare plaćati deset posto davanja za mirovinsko i 7,5 posto davanja za zdravstveno osiguranje. Dakle, na tisuću kuna honorara sto kuna će otići za mirovinu, a 75 kuna za zdravstvo. Dosad, na većinu honorara se plaćala stopa od 25 posto poreza, a u većini djelatnosti primatelji honorara bili su oslobođeni socijalnih davanja.

Obuljen Koržinek rekla je da Ministarstvo kulture zajedno s drugim ministarstvima radi različite simulacije koje bi trebale pokazati kakvi će biti učinci reforme na cjelovito područje kulture.

‘Posljedice će biti različite na one koji ostvaruju drugi dohodak ili su samostalni što je slučaj s velikim brojem umjetnika i novinara, zato ne bih išla u detalje’, kazala je.

Hrelja: Ne treba mijenjati dobar sustav

Doprinosi na honorare mogli bi stvoriti dosta komplikacija kod Porezne, ali i kod Mirovinskog kada su u pitanju umirovljenici. Primjerice, ako umirovljenik uz mirovinu odraditi i neki honoraran posao morat će si uplatiti mirovinsko, dakle ići će mu nešto staža, zbog čega će moći tražiti i novi izračun mirovine.

Upozorio je na to Silvano Hrelja, šef Hrvatske strane umirovljenika, prema kojem plaćanje doprinosa na honorare nema puno smisla te zapravo ne vidi zašto je sadašnji sustav uopće trebalo mijenjati,  rekao je Hrelja tportalu.

You may also like

0 comments