Višak u njemačkom državnom proračunu

Berlin – Njemački državni proračun ponovo je u 2014. iskazao višak zahvaljujući ubrzavanju gospodarskog rasta na kraju godine, koji je poduprla snažna domaća potražnja a dobar je znak za potrošnju u ovoj godini i sporazum o 3,4-postotnom povećanju plaća za oko četiri milijuna radnika.

Proračun opće države iskazao je u 2014. višak od 18 milijardi eura, izračunao je Savezni ured za statistiku Destatis. To je prvi puta od ujedinjenja 1990. godine da su njemačke javne financije bile u plusu. Proračunski prihodi iznosili su prošle godine 1.294 milijarde eura a rashodi 1.276 milijardi eura. Višak odgovara 0,6 posto ukupnog bruto domaćeg proizvoda zemlje (BDP) koji je iznosio 2.904 milijardi eura, priopćio je Destatis.

U 2013. Njemačka je zabilježila uravnotežen proračun. Iz Destatisa su u utorak ujedno potvrdili preliminarnu ovomjesečnu procjenu po kojoj je njemački gospodarski rast u četvrtom tromjesečju prošle godine ubrzao na 0,7 posto, zahvaljujući ponajprije snažnoj domaćoj potražnji. Podatak sugerira oporavak nakon posustajanja aktivnosti sredinom godine zbog krize u Ukrajini i drugih geopolitičkih rizika. Tako su u drugom tromjesečju aktivnosti smanjene 0,1 posto da bi u trećem zabilježile isti postotni rast.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca domaća potražnja poduprla je rast, pri čemu je osobna potrošnja poskočila 0,8 posto, a javna potrošnja blagih 0,2 posto, ističu u Destatisu. Porasle su i investicije, te izvoz, za 1,3 posto. Dobar je znak za potražnju kućanstava u 2015. sporazum najvećeg radničkog sindikata u Njemačkoj IG Metalla i uprave o 3,4-postotnom povećanju plaća za koji se očekuje da će donijeti više dohotke četiri milijuna radnika u metaloprerađivačkom sektoru, iako je sklopljen za zaposlene u saveznoj zemlji Baden-Wuerttemberg. Povećanje plaća stupa na snagu u travnju i vrijedit će godinu dana.

U sindikatu tvrde da će više plaće potaknuti potrošnju, pri čemu je raspoloženje među njemačkim potrošačima već sada na najvišoj razini u više od 13 godina. Sindikat je tražio povećanje plaća za 5,5 posto za sve radnike u elektronskom sektoru, automobilskoj industriji i segmentu kućanskih aparata.

You may also like