Višak u bilanci plaćanja na najvišoj razini od rujna

Višak u bilanci plaćanja 19 zemalja eurozone poskočio je u rujnu na najvišu razinu od početka godine, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće Europske središnje banke (ECB).

U rujnu je bilanca plaćanja 19 zemalja eurozone iskazala višak od 29,4 milijarde eura, u odnosu na s 18,7 milijardi eura koliko je iznosio u prethodnom mjesecu. Ujedno je njegova vrijednost najviša od siječnja ove godine kada je iznosio 30,6 milijardi eura, pokazuju podaci ECB-a. Takav rezultat proizišao je iz snažnog povećanja viška na računu trgovine robom, na 29,8 milijardi eura, s 22,1 milijardu eura u prethodnom mjesecu. Višak na računu trgovine uslugama zadržao se na razini listopada i iznosio je 4,5 milijardi eura, dok je višak na računu primarnog dohotka povećan za milijardu eura, na 4,8 milijardi eura.

Nasuprot tome, račun sekundarnog dohotka iskazao je manjak od 9,8 milijardi eura, što je ipak za 1,8 milijardi eura manje nego u prošlom mjesecu, pokazuju podaci ECB-a. U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s rujnom eurozona je zabilježila višak u bilanci plaćanja od 303,5 milijardi eura, što odgovara tri posto njezina BDP-a. U istom razdoblju prošle godine višak je iznosio 229,3 milijarde eura i predstavljao je 2,3 posto BDP-a eurozone. Na financijskom su računu kombinirana izravna i ulaganja u vlasničke portfelje u rujnu zabilježila povećanje za 23 milijarde eura na strani aktive, te za 33 milijarde na strani pasive.

You may also like

0 comments