Virtualni summit zemalja G20

Videolinkom
Lideri 20 najvećih svjetskih ekonomija, kritizirani zbog spore reakcije na globalnu krizu, održat će u četvrtak videokonferenciju o pandemiji koronavirusa, otkrilo je više izvora za Reuters.

Ministri financija skupine G20 i središnji bankari dogovorili su jučer na videokonferenciji donošenje “akcijskog plana” za pandemiju. Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će kriza koronavirusa izazvati globalnu recesiju.

Izvanredni summit lidera komplicirat će rat zbog cijena nafte između Saudijske Arabije i Rusije te rastućih tenzija između SAD-a i Kine oko izvora virusa kojim je zaraženo 378.000 ljudi, a umrlo više od 16.500.

Izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva pozdravila je fiskalne i monetarne mjere koje su poduzele neke zemlje, ali kaže da to nije dovoljno.

Agathe Demarais iz tvrtke Economist Intelligence Unit kaže da s obzirom na ograničenja monetarne politike, članice skupine G20 rast mogu potaknuti jedino fiskalnim poticajima, ali je i to upitno.

– To je zbog toga što uvođenje mjera fiskalnih poticaja može povećati rizik od dužničke krize nakon završetka epidemije koronavirusa, takva bi perspektiva imala razorni učinak na globalni rast, rekla je. – To je nešto što će lideri G20 imati na umu ako se odluče na pakete poticaja.

Ministri financija i središnji bankari 20 najvećih gospodarstava svijeta dogovorili su u ponedjeljak telekonferencijski da će koordinirati svoje djelovanje u pogledu sve ozbiljnije pandemije koronavirusa kako bude potrebno, rekao je američki ministar financija Steven Mnuchin za Fox News.

Mnuchin je rekao da SAD usko surađuje sa zemljama G20, G7, Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom u vezi krize. Čelnici G20 konzulirat će se kasnije ovaj tjedan na virtualnom samitu. „Dobra vijest je da u G20 ima puno razumijevanja, i kod središnjih bankara i ministara financija, da smo svi spremni djelovati kako bismo poduprli naša gospodarstva i koordinirati se na globalnoj razini kako bude potrebno”, rekao je.

„To je timski pothvat kako bi se ubilo virus i pomoglo gospodarstvu.” Financijski dužnosnici G20 razgovarali su telekonferencijski gotovo dva sata, dok su mnoge zemlje nastavile uvoditi karantenske mjere ne bi li se suzbilo brzo širenje virusa, koji je zarazio 337.500 ljudi u svijetu i usmrtio više od 14.600.

Ministri financija G20 nisu objavili zajedničku izjavu nakon konferencije, unatoč sve jačem pritisku da preuzmu odlučniju ulogu u odgovoru na pandemiju koja je potresla tržišta i raspirila bojazni od globalne recesije.

Samit, koji je sazvala predsjedavajuća zemlja Saudijska Arabija, bit će složen i zbog naftnog cjenovnog rata između Saudijske Arabije i Rusije te verbalnog rata između SAD-a i Kine u vezi podrijetla virusa.

Japanski dužnosnici pozvali su čelnike G20 da poduzmu pravodobne mjere kako bi se odgovorilo na globalne ekonomske rizike zbog koronavirusa. Japanski ministar financija Taro Aso pozvao je članice G20 da „provedu potrebne i dovoljne ekonomske i fiskalne mjere” i istaknuo da bi G20 trebao djelovati „bez oklijevanja i pravodobno.”

You may also like

0 comments