Vipnet testira 5G mrežu

Vipnet testira petu generaciju mobilnih komunikacija 5G postižući u mrežama znatno veće brzine prijenosa podataka nego su sada, primjenjujući pritom mobilne i fiksne tehnologije iduće generacije, rečeno je u srijedu na Vipnetovoj konferenciji za novinare.
Na konferenciji je Vipnet uz pomoć virtualne stvarnosti (naočala VR) prikazao da primjenjuje brojne napredne tehnologije u svojim mrežama, od kojih će, kako je kazao glavni direktor Vipneta za tehniku Tomislav Makar, korisnici imati koristi već ove godine.

Tako je pokazano da u fiksnom segmentu Vipnet već dostiže brzine od 4 Gbit/s na kućnim modemima nove generacije, koje testira s korisnicima, dok su u mobilnom segmentu demonstrirane 5G funkcionalnosti s brzinom od čak 750 Mbit/s, što je dvostruko brže od sadašnjih brzina.

 “5G nije nešto što će doći odjednom kao što je bio slučaj sa 3G i 4G tehnologijama, nego će za to trebati niz nadogradnji u mreži, te se stoga procjenjuje da će investicije u 5G mrežu biti višestruko veće nego je to bio slučaj sa 4G”, kazao je Makar.

Naglasio je da potpora države u tom smislu treba za izgradnju transportnih optičkih mreža velikih kapaciteta do svake županije i do glavnih turističkih središta.

Potpora je potrebna i za re-alokaciju spektra druge digitalne dividende (DD2) ili radio frekvencijski pojas koji nacionalni regulator mora osloboditi od analognog TV signala, kao i za osiguravanje afirmativnog regulatornog okvira, kako bi bilo moguće izgraditi dovoljan broj baznih stanica čija gustoća za implementaciju 5G mora biti znatno veća nego sada.

“Smatramo da je ono što radimo važno za Hrvatsku, i želimo da širokopojasni i brzi pristup internetu (broadband) dođe u svaku kuću u Hrvatskoj, pa i u ruralnim područjima, gdje je to sada jako slabo u odnosu na urbana. To traži velike investicije u stalnu tehnološku nadogradnju i održavanje mreže, pogotovo uz stalni porast podatkovnog prometa koji je u Vipnetu u godinu dana porastao 120 posto i ima udjel od 98 posto u ukupnom prometu, dok se na Jadranu ljetu i više povećava, što traži dodatno kapacitiranje i jaču propusnost mreža”, istaknuo je Makar.

Iznio je i slikovit primjer povećanog korištenja – jedna bazna stanica danas primjerice u Dugom Selu napravi više podatkovnog prometa nego je prije samo nekoliko godina bio ukupno u mreži, a do 2022. očekuje se i deset puta veći promet.

“Prošle godine se nismo samo fokusirali na maksimalne brzine nego i da broadband bude dostupan svugdje u Hrvatskoj, no to se u ruralnim sredinama još uvijek najviše oslanja na bakar i paricu, a manje na napredne tehnologije poput LTE-a, Stoga se u 2018. želimo pozicionirati kao lider u 5G, s čime smo već počeli ugradnjom novosti u mreže, a kulminaciju očekujemo u 2019. i 2020. Uz to, jedini smo operator koji ima najveću fiksnu optičku infrastrukturu u zemlji za čak 470 tisuća kućanstava”, kazao je Makar.

Poručio je da bi za 5G dobro došlo i pojeftinjenje radiofrekvencijskog spektra u Hrvatskoj, za koje je kazao da je i nakon lanjskog ‘sniženja’ za 30 posto još uvijek među najskupljima u EU. (Agencije)

You may also like

0 comments