Vinko Žuljević Klica bio je pod istragom ratnog tužiteljstva u BiH

Umirovljeni pukovnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vinko Žuljević, koji je u nedjelju ubijen u Zagrebu, bio je pod istragom zbog sumnje da je umiješan u ratne zločine počinjene na području središnje Bosne, potvrdio je u utorak Hini glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

On je pojasnio kako je Žuljević status osumnjičenika za ratne zločine imao zbog zbivanja u Bugojnu 1993. godine. Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane u bivšem motelu “Akvarijum” u tom su gradu tijekom najžešćih hrvatsko-bošnjačkih sukoba uspostavili zatvor u kojemu je bilo zatočeno više desetaka Bošnjaka, uključujući tu žene i djecu. Zatočenici u tom zatvoru bili su izloženi zlostavljanjima u kojima je sudjelovao i Žuljević. Žuljević je u ratu bio zapovjednik Antiterorističke grupe (ATG) ‘Garavi’ na području Bugojna, a sudjelovanje u ratu je okončao kao pukovnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Po dostupnim podacima, u hotelu Atrijum bilo je zatočeno 45 bugojanskih Bošnjaka koji su tijekom rata fizički i psihički zlostavljani. Nakon pada Bugojna u ljeto 1993. godine Klica se zajedno s pripadnicima postrojbe Garavi priključio Kažnjeničkoj bojni Mladena Naletilića Tute. (Oslobođenje)