Viktor Orban se založio za stvaranje mađarske države u Rumunjskoj

Rumunjska je u ponedjeljak kritizirala mađarskog premijera jer je na svojoj Facebook stranici postavio simbole koji upućuju na to da se Budimpešta zalaže za autonomiju rumunjskog teritorija naseljenog uglavnom etničkim Mađarima, nazvavši takvu vrstu revizionizma neprihvatljivom.

Mađarska manjina najveća je u Rumunjskoj. Njezini stanovnici žive iznad crnomorske transilvanijske regije koja je nekoć bila dio Mađarske. Nakon Prvoga svjetskog rata sporazumno je ustupljena Bukureštu. Ovaj je problem čest uzrok napetosti između dviju susjednih zemalja.

Mađarski premijer Viktor Orban Transilvaniju je posjetio u subotu. Ondje je održao govor u kojemu je istaknuo svoje političke vizije. Nakon toga je na svoju Facebook stranicu postavio fotografije bedževa s kartama, zastavama i grbovima “Velike Mađarske” koji se prodaju u Transilvaniji te uz to napisao: “Za nas je Europa upitna.”

Rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova je u odgovoru na Facebooku napisalo: “Nažalost, samo jedan dan nakon što je pozvao na pragmatizam i na uspješne rumunjsko-mađarske odnose, premijer Orban odlučio je postaviti fotografije sa simbolima velike Mađarske.” “Smatramo potpuno neprihvatljivim da ovakve revizionističke simbole na društvenim mrežama postavlja osobno premijer”, stoji u priopćenju ministarstva. Orbanov glasnogovornik Bertalan Havasi za državnu novinsku agenciju MTI rekao je da fotografije prikazuju isključivo “povijesne simbole”

You may also like