Viktor Orban ne želi sudjelovati u hladnome ratu s rusijom

Budimpešta – Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je kako ne želi živjeti u Europi koja priželjkuje novi hladni rat s Rusijom.

“Postoje oni koji smatraju da Rusiju treba izolirati od ekonomskih odnosa s Europom. Oni postavljaju pitanje na taj način kao da treba birati između europskog jedinstva i Rusije”, izjavio je Orban u intervjuu za “Kommersant”. “Mi s druge strane razmišljamo kako da na najbolji način poboljšamo odnose između Europske unije i Rusije”, dodao je mađarski premijer. Po njegovom mišljenju, način na koji se Europa postavi prema Rusiji imat će više značaja za samu Europu, nego za Rusiju. “Kada mi, Europljani, rješavamo pitanje suradnje s Rusijom, mi ne donosimo odluku o Rusiji, nego u budućnosti same Europe.”

“Ne želim živjeti u Europi koja vodi ka novom hladnom ratu s Rusijom, koja od Europljana čini neprijatelje Rusije, koja odbija fantastične mogućnosti da spoji ruske energetske resurse i ogromne ekonomske mogućnosti Rusije s europskim tehnološkim znanjima i kulturom. Ako bismo uspjeli povezati ove dvije stvari, pred nama bi bila predivna, fantastična budućnost”, dodao je predsjednik mađarske Vlade. Orban je izjavio kako smatra da je pogrešna predodžba prema kojoj netko na svijetu posjeduje jedini pravi “recept za demokraciju”. “Zašto bi Rusija trebala graditi politički sustav kakav postoji kod nas? Ruska kultura je drugačija, ona ima svoje specifičnosti. Rusi će sami odlučiti što žele. Mi se ne možemo ponašati kao učitelji. Tko nam je dao takvo pravo?”, izjavio je mađarski premijer.

You may also like