Vijesti iz Kine spustile cijenu nafte

Rast američkih zaliha
Cijene nafte skliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 60 dolara, pritisnute rastom američkih zaliha i vijestima iz Kine o slabim tvorničkim aktivnostima, koje potiču zabrinutost za potražnju.

Trgovci su se fokusirali na jučerašnje izvješće američke vlade koje je pokazalo rast zaliha sirovne nafte u prošlom tjednu za 5,7 milijuna barela. U glavnom američkom infrastrukturnom čvorištu u Cushingu zalihe su porasle za 1,6 milijuna barela.

Donekle je negativan utjecaj povećanja zaliha sirove nafte ublažio podatak o nastavljenom padu zaliha benzina i derivata, primjećuje Reuters. Na strani potražnje nove loše vijesti stižu iz Kine, gdje su aktivnosti u industriji u listopadu pale šesti mjeseca zaredom. Usporava i rast u sektoru usluga i trenutno je najslabiji je od veljače 2016., pokazuju podaci kineske vlade.

Izgledi za potražnju za naftom pogođeni su i 15-mjesečnim trgovinskim ratom između Kine i SAD-a. Nova zapreka na koju su naišlli američki i kineski čelnici u nastojanjima da okončaju štetni trgovinski sukob čileansko je otkazivanje organizacije summita APEC-a, zbog prosvjeda. Summit je trebao biti održan u studenome.

Američka središnja banka jučer je očekivano snizila kamatne stope, treći put ove godine, kako bi potaknula gospodarski rast a time moguće i rast potražnje za sirovom naftom. Njihov je potez danas također zakočio pad cijena nafte, primjećuje Reuters.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim službenim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 61,24 dolara, što je za 20 centi manje nego dan ranije.

You may also like

0 comments