Vijest o cjepivu i pad zaliha podigli cijenu nafte

Prema 45 dolara za barel
Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 45 dolara, potaknute najavom učinkovitog cjepiva protiv covida 19 i neočekivano velikim padom zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila je 44,63 dolara.  Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po  42,32 dolara.   Trgovce je ponijela nada da bi svijet uskoro mogao dobiti cjepivo protiv covida 19, koja je potisnula u drugi plan zabrinutost zbog pada potražnje pod utjecajem protupandemijskih mjera.

Američka farmaceutska kompanija Pfizer i njemačka biotehnološka tvrtka BioNTech objavile su u ponedjeljak da je njihovo potencijalno cjepivo protiv covida 19 spriječilo zarazu kod 90 posto ispitanika, prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja, što je snažno poduprlo cijene nafte na početku tjedna. No, na cijene bi, barem kratkoročno, mogle utjecati i mjere blokade u Europi, ali i obnova proizvodnje u Libiji.

Analitičari predviđaju kako bi cijena nafte do kraja sljedeće godine mogla doseći i 60 dolara, ako proizvođači nastave ograničavati opskrbu.

Uzlazni trend podupire i izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte prošlog tjedna pale za 5,1 milijun barela. Analitičari su očekivali da će se smanjiti za nešto manje od milijun barela. Izgledi za potražnju ipak su sumorni, s obzirom na obnovljena ograničenja kretanja u Europi i SAD-u zbog naglog širenja koronavirusa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u utorak iznosila 41,72 dolara, te porasla 1,75 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments