Vijeće sigurnosti postiglo dogovor oko Alepa

Članice Vijeća sigurnosti UN-a postigle su dogovor o nacrtu rezolucije o promatračima u Aleppu, nakon što je Francuska uzela u obzir primjedbe Rusije, a glasanje je zakazano za sutra, 19. prosinca, javljaju agencije.

“Očekujemo da će glasanje sutra ujutro o tom tekstu biti jednoglasno”, izjavila je veleposlanica SAD pri UN Samantha Power, naveo je AFP. Ruski ambasador pri UN Vitaly Churkin misli da imaju dobar tekst. “Dogovorili smo se da glasanje bude ujutro”, izjavio je Churkin poslije tri sata pregovora o kompromisnom rješenju za nacrt rezolucije, prenosi Reuters.

Prethodno je Francuska podnijela nacrt rezolucije u kojem se glavin tajnik UN Ban Ki-moon poziva da odmah rasporedi promatrače koji bi pratili evakuaciju civila iz opkoljenih dijelova Aleppa i da li se poštuje međunarodno pravo.

Rusija je, međutim, najavila da će staviti veto na taj nacrt ukoliko ne bude izmijenjen i podnijela svoj nacrt, prema kome bi za slanje promatrača UN u taj grad bilo potrebno odobrenje sirijske vlade.

Churkin je dolazeći na zatvorenu sjednicu UN rekao da bi slanje promatrača da “lutaju po ruševinama Aleppa” bilo poziv na katastrofu. U ruskom nacrtu su bili isključeni bilo kakvi promatrači UN tijekom evakuacije civila iz Aleppa.

Nacrtom rezolucije koji su predložili Rusi, glavni tajnik UN se poziva da osigura sigurnost i druge aranžmane u “koordinaciji sa zainteresiranim stranama”, uključujući sirijsku vladu koja sada kontrolira istočni dio Aleppa kako bi se osoblju UN omogućilo da “prati uvjete u kojima se nalaze civili koji ostanu u Aleppu u svjetlu međunarodnog humanitarnog zakona”. Diplomatski izvori su tijekom sjednice AP-u rekli da članice Vijeća sigurnosti razgovaraju o mogućnosti spajanja ova dva teksta i poslije trosatnih pregovora taj dogovor je postignut.

You may also like

0 comments