Home Geopolitika Vijeće sigurnosti bi moglo raspravljati o migrantskoj krizi

Vijeće sigurnosti bi moglo raspravljati o migrantskoj krizi

by Agencije

Vijeće sigurnosti UN-a sljedeći tjedan moglo bi raspravljati o izbjegličkoj krizi, kazao je u srijedu ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin prema agenciji RIA novosti. Čurkin je kazao kako bi se moglo održati posebno zasjedanje toga tijela posvećeno izbjegličkoj krizi u Europi. On je kazao i kako se priprema susret ruskog i američkog ministra vajnskih poslova Sergeja Lavrova i Johna Kerryija.

Srbijanski mediji u srijedu s velikom pozornošću prate rasplet događaja s migrantima u regiji, poglavito promjene nakon zatvaranja mađarske granice, kad su dosadašnju uobičajenu rutu s juga na sjever Srbije preko Mađarske preusmjerili ka Hrvatskoj. Kako je javlja RTS, hrvatski pirotehničari poslani su u granično područje u koje ulaze izbjeglice, zbog opasnosti od mina zaostalih iz rata, nakon što je mađarska udruga Migration AidHungary objavila mape navodnih minskih polja na teritoriju Hrvatske.

Mediji u Srbiji prenose navode hrvatskih dužnosnika o područjima na istoku Hrvatske u kojima zaista postoji opasnost od mina zaostalih iz rata, a ti se podaci objavljuju i na društvenim mrežama, koje izbjeglice koriste kao jedan od izvora informacija. Beogradski mediji su tijekom dana pratili i mjere koje Zagreb poduzima preuzimajući val izbjeglica nakon što im je zatvoren prolaz kroz Mađarsku, izvješćujući o specijalnom vlaku koji će prevesti oko 1000 migranata iz graničnog pojasa na području Tovarnika i Šida.

Mađarska je u srijedu izvijestila Srbiju da je naredila zatvaranje graničnog prijelaza Riszke-Horgos između dvije zemlje na 30 dana, nakon što su u tom području izbili sukobi između migranata i policije, potvrdilo je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova. Mađarske su vlasti također pozvale Srbiju da reagira na migrante koji su”napali” mađarsku policiju na granici. “Skupina vrlo agresivnih migranata ne prestaje napadati mađarsku policiju s kamenjem i komadima betona. Ovaj napad dolazi sa srbijanskog teritorija i stoga odlučno pozivam svog srbijanskog kolegu da zatraži od svojih vlasti da smjesta djeluje protiv ove agresivne skupine migranata”, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto za javnu televiziju.

Roszke-Horgos je jedan od glavnih graničnih prijelaza između Srbije i Mađarske, članice Europske unije. U ranim poslijepodnevnim satima nekoliko stotina izbjeglica probilo je na tom prijelazu ogradu od bodljikave žice, zbog čega je policija upotrijebila suzavac i vodene topove, a također dovozi oklopna vozila i raspoređuje snage opremljene za suzbijanje nereda. Mađarska policija je otvoreno zaprijetila da će primijeniti silu ukoliko migranti pokušaju ući na mađarski teritorij, javile su agencije.
Mađarska je 15. rujna u ponoć zatvorila svoje granice nakon stupanja na snagu pooštrenog zakona o granici, koji predviđa zatvorsku kaznu za svakog tko je pokuša ilegalno prijeći.

Iako je tijekom noći ruta kretanja izbjeglica, umjesto ka Beogradu i Subotici, preusmjerena na mjesto Šid, prema Hrvatskoj, oko tisuću njih, koji su na Horgoš stigli ranije, ne odustaje od čekanja da ih Mađarska prihvati.

Related Posts