Vijeće ministara BIH donosi mjere protiv kredita s valutnom klauzulom

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak je odlučilo poduzeti mjere kojima bi se spriječilo da poslovne banke u toj zemlji ubuduće odobravaju kredite koji bi se vezali za neku od inozemnih valuta osim eura.

Nakon sjednice, održane u Sarajevu iza zatvorenih vrata, priopćeno je kako je Vijeće ministara BiH zadužilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da u suradnji s Uredom ombudsmana pripremi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača BiH “kojim će se izričito zabraniti indeksiranje kredita u stranoj valuti osim u eurima”.

Iako to u priopćenju nije izrijekom objašnjeno, jasno je kako se moguće vezivanje kredita uz euro u BiH planira dopustiti i ubuduće, jer je konvertibilna marka kao nacionalna valuta te zemlje čvrsto vezana za valutu Europske unije i za njen tečaj. Ovom odlukom Vijeće ministara BiH odgovorilo je na zaključke Zastupničkog doma parlamenta BiH, koji je 8. travnja zatražio od izvršne vlasti kojima bi se spriječilo ponavljanje slučajeva poput onih koje je prouzročilo odobravanje kredita vezanih uz švicarski franak.

Prema podacima Središnje banke BiH, u toj je zemlji više od 6700 osoba zaključilo s poslovnim bankama kredite uz valutnu klauzulu i švicarskim francima i sada imaju probleme u njihovu vraćanju zbog rasta tečaja švicarske nacionalne valute. (Agencije)