Home Ekonomija Vijeće Europskog parlamenta upozorava: CETA treba biti odbačena

Vijeće Europskog parlamenta upozorava: CETA treba biti odbačena

by Petra Rajković

Trgovinski sporazum između Europske unije i Kanade (CETA) će uništiti poslove u EU i treba biti odbačen, zaključilo je u četvrtak vijeće Europskog parlamenta (EP).

CETA je potpisan u listopadu nakon žestokih previranja i otpora na ulicama ili u parlamentima pojedinih zemalja poput Austrije ili Belgije. Očekuje se da će Europski parlament o sporazumu glasati u veljači iduće godine.

Parlamentarno vijeće za zapošljavanje je s 27 glasova za i 24 glasa protiv zatražilo da EP uskrati odobrenje sporazumu, citirajući istraživanja koja pokazuju da bi on mogao dovesti do gubitka 204,000 radnih mjesta, izvještava Reuters, a prenosi Lider.

Glavnu riječ i odgovornost u pregovorima oko CETA-e ima parlamentarno vijeće za trgovinu, no drugim je odborima dopušteno ponuditi gledišta.

Zagovornici sporazuma navode da će on povećati trgovinu između EU i Kanade za 20 posto i osnažiti europsku ekonomiju za 12 milijardi eura godišnje, dok su kritičari fokusirani na uvođenje mehanizma nadnacionalne arbitraže (ISDS) za koji tvrde da narušava nacionalni suverenitet i multinacionalnim korporacijama omogućuje da diktiraju ili utječu na politiku od javnog interesa.

Related Posts