Vijeće čuvara odobrilo nuklearni sporazum

Iransko Vijeće čuvara, najviše zakonodavno tijelo u toj zemlji, u srijedu je ratificiralo prijedlog zakona kojim se odobrava primjena nuklearnog sporazuma postignutog između Irana i šest svjetskih sila, objavila je agencija IRNA.

Povijesnim sporazumom sklopljenim 14. srpnja između vlade iranskog predsjednika Hasana Rohanija i šest svjetskih sila predviđa se ukidanje međunarodnih sankcija nametnutih Iranu u zamjenu za njegovo obvezivanje da se neće opskrbiti atomskim oružjem te da će ograničiti svoj civilni nuklearni program.  Iranski zastupnici odobrili su taj nuklearni sporazum u utorak sa 161 glasom za, 59 protiv i 13 suzdržanih, unatoč protivljenju oporbenih tvrdolinijaša.  Ratifikacijom je tekst postao zakon u Iranu, a nuklearni sporazum počet će se primjejivati pošto Međunarodna agencija za atomsku energiju podnese svoje konačno izvješće u prosincu.  Nuklearni sporazum ublažio je napetosti između Irana i međunarodne zajednice čime se ta zemlja ponovno vraća na svjetsku političku scenu.

U programu iranske televizije prvi su put u srijedu prikazane fotografije podzemne baze s raketama različitih tipova, smještene na iranskom teritoriju. Emitiranje snimki slijedilo je tri dana nakon što je iransko ministarstvo obrane objavilo informaciju o uspješnom lansiranju daljinski upravljane rakete dugog dometa tipa Emad. Baza prikazana u tv-programu iranske televizije nalazi se “oko 500 metara pod zemljom” kako bi bila izvan dosega potencijalnih neprijateljskih napada, kazao je general Amir Ali Hadžizadeh, zapovjednik Čuvara revolucije, elitnih vojnih postrojbi iranske vojske.

On je rekao i da podzemna baza nije jedina u Iranu te da ih ima “u svim pokrajinama i gradovima u zemlji”. “Rakete različitog dometa na lanserima su u svim bazama i spremne su za uporabu. Potrebno je samo naređenje vrhovnog zapovjednika”, ajatolaha Alija Hamneija, vrhovnoga iranskog duhovnog vođe i vojnog zapovjednika. “Iran ne kani prouzročiti nikakav rat, no ako neprijatelji učine pogrešku, vojne baze će erumpirati poput vulkana iz dubine zemlje”, rekao je general Hadžizadeh. U utorak je glasnogovornik Bijele kuće kazao kako je iransko lansiranje rakete dugog dometa tipa Emad vjerojatno bilo u suprotnosti s rezolucijom UN-ova Vijeća sigurnosti.

You may also like