Video summit bi trebao pomoći smanjenju napetosti EU-a i Kine

Dezinformacije
Europska unija i Kina pokušat će smiriti napetosti u ponedjeljak na videosamitu, prvim formalnim razgovorima otkako su se njihovi odnosi pogoršali zbog europskih optužbi da je Peking širio dezinformacije o novom koronavirusu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel održat će videokonferenciju s premijerom Lijem Keqiangom i predsjednikom Xijem Jinpingom. “Spremni smo raditi s Kinom, ali također očekujemo da Kina peuzme svoju odgovornost kao jedna od najvećih svjetskih ekonomija”, rekao je visoki dužnosnik koji pomaže u pripremi samita. “Pandemija je pojačala neke probleme.”

Nakon samita, koji bi trebao početi u 10 sati po srednjoeuropskom vremenu, ne očekuje se zajednička izjava. Dužnosnici EU-a kažu da je Kina pokušala izvršiti pritisak na europske zemlje koje kritiziraju njezine postupke nakon izbijanja epidemije novog koronavirusa, koristeći društvene mreže za širenje lažnih izvješća o europskom zanemarivanju oboljelih od covida-19. Peking odbacuje te tvrdnje.

Čak i prije pandemije dva trgovinska partnera imala su razlike, među kojima one oko Hong Konga i sporazuma o ulaganju o kojem se pregovara. EU je također bio suočen s američkim pritiskom da zauzme oštriji stav prema Kini. EU se našao između dviju sila, a obje su mu potrebne i ne želi se posvađati ni s jednom od njih. Europske vlade zabrinute su zbog kineskog zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, za koji demokratski aktivisti i diplomati kažu da će ugroziti njegov poluautonomni status i ulogu globalnog financijskog središta.

EU i Kina potpisnice su iranskog nuklearnog sporazuma 2015. i Bruxelles želi osigurati suradnu s Pekingom glede klimatske politike, ali EU optužuje Kinu da nije otvorila svoje gospodarstvo unatoč sporazumu iz 2019. da će to učiniti. Njemačka je odgodila samit čelnika EU-a s Xijem predviđen za rujan navodeći kao razlog koronavirus. Međutim, diplomati kažu da je jedan od razloga zastoj u pregovorima o ulaganju.

You may also like

0 comments