[Video] Škoko Gavranović: Ne trebamo veliku nego efikasnu državu

Jučer je u emisiji ZOOM na Z1 televiziji gostovao kolumnist našega portala Pavao Škoko Gavranović. U emisiji su još govorili Ljubo Jurčić i prof. Luka Brkić. Raspravljalo se o povratku Martine Dalić u politiku te njenim kompetencijama da vodi novooformljeno Ministarstvo gospodarstvo, malog i srednjeg poduzetništva i obrta. Škoko Gavranović je u emisiji nazočio kao član Centra za javne politike i ekonomsku analizu (CEA).

„U ekonomiji postoji realni i financijski dio. Financijaši inzistiraju na dominaciji financija, realna ekonomija inzistira na veličini proizvodnje broju zaposlenih itd. Kada pogledate, ako idemo prema Martini, oni inzistiraju na smanjivanju deficita, proračuna i td., kao jedinim ciljevima ekonomske politike, a realni ekonomisti gledaju na povećanje proizvodnje, povećanje zaposlenosti, povećanje izvoza. Što su objektivno osnovni ekonomski ciljevi, a deficit i proračun u dugom roku trebaju biti stabilni, a u kratkom roku trebaju biti fleksibilni.“ rekao je Ljubo Juričić.

Prof. Brkić je dodao „Osobno ne razumijem zašto je tolika fokusiranost na Martinu Dalić i na ministra znanosti i obrazovanja. Ta fokusiranost samo na to i pokušaj da se derivira buduća politika samo na temelju gdje je netko nešto radio prije nije dobar pristup. Slažem se s kolegom Jurčićem da je bilo puno pogrešaka u bivšim Vladama pa smo tu gdje jesmo. U nekim od tih Vlada sudjelovala je Dalić, Bariš ili već netko drugi. Priča je puno kompleksija, kao pojedinac ste mogli dobro raditi imati dobre prijedloge, dobre ideje, a da niste uspjeli.“ Nastavio je kako bi bilo nepristojno očekivati da komentira osobu koju ne poznaje, kako je rekao, može govoriti jedino o bivšoj ministrici i njenim bivšim politikama.

Škoko Gavranović se složio s Ljubom Jurčićem oko činjenice da oko sebe treba skupiti najbolje ljude koji bolje poznaju dijelove resora ako za to postoje nedostatci kod ministra. Još je dodao „Uvjeren sam da će nova ministrica Dalić upravo to napraviti za sve segmente ovog dosta širokog ministarstva. Mislim da ovdje ima jedan dobar tren. U Hrvatskoj imamo ogromnu administraciju i mi kada to gledamo iz perspektive Centra zamjećujemo da je ta administracija koči upravo razvoj malog i srednjeg poduzetništva, obrta, koči stvaranje novih radnih mjesta, investicija i td. Martina Dalić je tu došla kako bi vodila jedna jako veliki resor, mislim da ona to može. Dobar je smjer što idemo prema općem smanjenju broja ministarstava, bilo bi dobro da smanjimo i broj ministara. Cilj države nije da bude velika, nego da bude efikasna.“

You may also like

0 comments