Video: Mladen Perkov o inteligentnoj energiji

Gost šeste emisije Energypress bio je Mladen Perkov, menadžer u Klasteru inteligentne energije
Govorio je o inteligentnoj energiji, klasteru i izvozu znanja i energije.

“Sam pojam podrazumjeva vrstu energije koja je podređena kupcima koji je trebaju,  bilo kada i bilo gdje. Inteligento je nešto što ima senzore, gdje vi u svakom trenutku možete znati gdje je i kako se ponaša. Klaster je nastao 2009. godine ima 55 članica, 2 fakulteta, dvije udruge i 51 malo i srednje poduzeće.

Potencijal je u zaposlenicima, ukupno ima 2000 zaposlenih, u 2016. su prihodovali milijardu i 500 tisuća kuna. 50 posto toga je izvoz, sve članice se bave nekom vrste energije, najjače su u vodi i suncu, vjetru i biomasi, energetskoj efikasnošću, ekektromobilnošću.

Sve ono danas što netko ulaže u električnu energiju, bi trebalo biti prosperitetno tržište, bazično sve što se događa će biti novo, napredno, brzo.

Za hrvatsko gospodarstvo znači da sve tvtrke koje se time bave, mogu očekivati posla i ovdje i vani, bazično tim tvrtkama tržišna pozicija ne bi trebala biti ugrožena. Jedan od modela je klaster, moj je cilj da klaster ima 100 članica, na neki način mi je žao što u cijeloj Hrvatskoj u jedinom klasteru nismo u stanju skupiti sto članica. Pokazuje se da u Njemačkoj fotonaponske elektrane niču kao gljive. Ima prostora za ljude koji tu tehnologiju znaju. Mi imamo tradiciju, u vodi i suncu, s tom tehnologijom u Hrvatskoj dobro vladamo i možemo u svijet to plasirati i prodavati.

Klaster bi koristio malim i srednjim tvrtkama koje imaju znanje i vještine, a premali su da izađu van. Kad klaster stoji iza toga, kupac ima drugačiji dojam.

U Hrvatskoj ne radimo dovoljno na smart streetu, micro greedu. Bez toga ćemo postati uvoznici, a možemo biti izvoznici. U Tajvanu se organizira susret povodom cirkularne ekonomije. Susret će biti tehnološki gdje će se razvijati ideje i suradnja. On što nas zanima je područje u kojem jesmo. Tamo će naglasak biti na energiji vjetra. Tajvan je odlučio u svoje priobalje staviti nekoliko vjetroparkova, ka svojoj energnetskoj neovisnosti. Klaster je otovoren za mlade ljude koji žele učiti, govorimo o naprednom pristupu modernoj energetici”, rekao je Perkov u emisiji.

You may also like