Victorija Nuland: SAD je zadovoljan snažnim savezom s Hrvatskom

SAD je zahvalan za snažan savez s Hrvatskom, izvoznikom regionalne sigurnosti, i želi pomoći u ostvarenju projekata koji bi jugoistok Europe mogli pretvoriti u “energetsku elektranu” za cijelu srednju Europu, rekla je pomoćnica američkog državnog tajnika Victoria Nuland u obraćanju sudionicima Croatia Foruma u petak u Dubrovniku.

“Surađujemo s europskim povjerenicima za energetiku i klimu kako bi pomogli u ostvarenju projekata koji bi ovu regiju mogli pretvoriti u pravu energetsku elektranu za čitavu srednju Europu. To uključuje ulaganja u LNG terminal na Krku, interkonekcije prema Mađarskoj, Bugarskoj i Srbiji, te daljnja istraživanja ugljikovodika na Jadranu”, istaknula je Nuland.

Prisjetila se koliki put su prevalile zemlje u jugoistočnoj Europi, a posebice Hrvatska, koja je, kako je rekla, “od uvoznika postala izvoznik regionalne sigurnosti i SAD su joj zahvalne na savezništvu”. Najavivši svoj odlazak u Srebrenicu u subotu povodom godišnjice masakra nad Bošnjacima, Nuland je podsjetila da se prije 20 godina 300 kilometara odavde događala Srebrenica. “Sama uspomena nije dovoljna, dugujemo onima koji su izgubili živote da se to više nikada ne ponovi. Moramo izgraditi miran i napredan Balkan”, naglasila je. Zemljama na jugoistoku Europe uputila je poruku da poduzmu dodatne napore u demokratskim reformama i iskoriste trenutak, a da će SAD biti uz njih na tom putu.

Makedoniji je poručila da je čekaju sve pogodnosti, ali da prvo glavne političke snage moraju riješiti svoje probleme i onda krenuti u rješavanje onih s Grčkom. Nuland je rekla da Srbija i Kosovo napreduju i da SAD želi da 2015. bude godina u kojoj će se unaprijediti dijalog, ali je istaknula da će to zahtijevati hrabre odluke obje strane, a BiH je poručila da mora provesti bitne reforme. “Nemojte potratiti ovaj trenutak”, poslala je poruku zemljama JI Europe Victora Nuland.

You may also like