Veza predizborne kampanje, LNG terminala i jednog svjedočenja

Na sam dan kada izvan raspravno vijeće odlučuje o valjanosti nekretnina kao jamca za privremeno puštanje na slobodu Ive Sanadera, nakon što je Vrhovni sud vratio proces za Fimi Mediju na početak, poslovni mediji donose priču o potrebi državnog spašavanja Dine Petrokemije, tvrtke koja je prije stečajnog postupka bila u vlasništvu Roberta Ježića,  krunskog svjedoka u slučaju INA-MOL.

Nakon što vlada Jadranke Kosor nije uspjela utjerati novac, koji je još sudac Turudić tražio od Roberta Ježića uplatiti u proračun RH, a koji je navodno stekao kao posrednik u mitu Ivi Sanaderu, sadašnju je vlast dočekalo rješavanje problema njegove bivše tvrtke. Međutim, stečajna upraviteljica Marija Ružić jučer je izjavila kako je Dina, tvrtka za koju su Ježić, Kosor i Milanović najavljivali velike partnere, bezvrijedna za sve osim za razlučne vjerovnike. Imovina Dine procijenjena je na 463 milijuna kuna, od čega je nekretnina458 milijuna kuna u hipotekama, uglavnom Hypo banke, a razlučne vjerovnici potražuju više od 670 milijuna kuna.

Proizvodnja Dine je zastarjela i predstavlja veliku opasnost za okoliš, javlja jedan od vjerovnika, Fond za zaštitu okoliša koji je, iako vjerovnik, pokrenuo sudski spor protiv Dine u kojem zahtijeva što hitnije rješenje ekološkog problema. Iz Fonda naime ciljaju na Zakon o održivom gospodarenju otpadom koji nalaže za takve situacije sanaciju države.

Nasuprot preporukama zapadnih saveznika i susjeda, pa i proizvodnih partnera iz zemalja Europske unije o profitabilnosti plutajućeg terminala, o čemu je novce iz europskih fondova napravljena neobjavljena studija i o čemu je izračune profitabilnosti napravio vodeći svjetski proizvođač plutajućih terminala Cheniere, ministar Vrdoljak, Ministarstvo gospodarstva i Agencija za ugljikovodike inzistiraju na izgradnji LNG terminala i to baš na mjestu Dinina ekološki opasnog postrojenja zato što još od 2010. godine

Dina ima dvije koncesije na pomorskom dobru te kao takva infrastrukturno izvrsno odgovara projektu. No, na te je koncesije upisana hipoteka Hypo banke od 24 milijuna eura. Na tom je prostoru upisano još i društvo Čuf te Hrvatske vode ovršnim zalogom, Usprkos svemu tome Ministarstvo graditeljstva izdalo je lokacijsku dozvolu za LNG Hrvatska.

Čudne koincidencije….

Postavlja se, stoga, legitimno pitanje, jesu li Fond za zaštitu okoliša i aktualna Vlada odlučili zanemariti za Hrvatsku profitabilniju opciju kako bi biračima predočili početak izrade projekta LNG terminala i time glavnom koalicijskom partneru Ivanu Vrdoljaku iz HNS-a dali na predizbornoj važnosti? Drugo je pak pitanje, forsiraju li Fond i Ministarstvo javnu sanaciju područja i isplatu vjerovnika kako bi poravnali kriminalno upravljanje jednog korisnog svjedoka, koji još nije u državni proračun uplatio pet milijuna eura?!

Nema novca za Dina Petrokemiju

Nema novca ni za vođenje stečajnog postupka, ni za zbrinjavanje opasnih kemikalija u Dina Petrokemiji, potvrdila je u utorak stečajna upraviteljica Dina Petrokemije Marija Ružić, koja je stoga Trgovačkom sudu u Rijeci predala zahtjev za obustavu stečaja u toj tvrtki. Stečajna upraviteljica prijavila je početkom listopada stečajnom sucu nedostatnost stečajne mase za namirenje dospjelih i predvidivih obveza Dina Petrokemije, pozvala je vjerovnike da daju svoje mišljenje o toj prijavi te je Trgovačkom sudu u Rijeci uputila zahtjev za obustavu stečajnog postupka.

Po njezinim riječima, za nastavak stečaja, što uključuje troškove postupka i zbrinjavanje četiri tone klora i još 100 tona drugih kemikalija potrebno je više od 21 milijuna kuna, koje sada nije moguće prikupiti niti prodajom nekretnina pod hipotekama.  Na upit o odgovornosti za zbrinjavanje opasnih kemikalija, Ružić je kazala da smatra da bi odgovornost za zbrinjavanje išla prema državi, jer ona, prema zakonu to mora učiniti ako za to sredstva ne osiguraju vjerovnici. “Vjerujem da će Hypo banka kao vjerovnik, zajedno s državom, koja je također među većim vjerovnicima Dine, izdvojiti sredstva za zbrinjavanje”, dodala je za HINA-u.

Stečaj Dina Petrokemije otvoren je u srpnju ove godine na Trgovačkom sudu u Rijeci, a za srijedu je na tom sudu zakazano prvo ispitno i izvještajno ročište. Po riječima Marije Ružić, očekuje se da će se utvrditi ukupne tražbine vjerovnika, kojih je prijavljeno ukupno oko 2,5 milijarde kuna, od kojih se oko milijardu kuna odnosi na sudužništva. Također se očekuje da će se razmatrati pitanja imovine i ispunjenja nastalih obveza.  Prema Izvješću stečajne upraviteljice o gospodarskom položaju dužnika, na dan otvaranja stečaja ukupna, i dugotrajna i kratkotrajna imovina Dina Petrokemije knjigovodstveno je iskazana u sumi od 904 milijuna kuna, dok je procjenjena vrijednost imovine koja ulazi u stečajnu masu 462,6 milijuna kuna.

You may also like