Home Hrvatska Vesna Pusić, nakon prozivanja Mosta, spremna na pregovore s njima

Vesna Pusić, nakon prozivanja Mosta, spremna na pregovore s njima

by Energypress.net

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić komentirala je za N1 konzultacije kod predsjednice, ali i zaključke sa sastanka Nacionalnog vijeća Mosta nezavisnih lista. Potvrdila je i da će Zoran Milanović i koalicija Hrvatska raste ipak danas doći na ponovne konzultacije kod predsjednice.

“Meni se prvobitno činilo da ne vidim smisao u tom sastanku jučer između dvije koalicije, ali na samom sastanku sam vidjela da je imalo smisla. Tamo su jedan pred drugim i pred predsjednicom države jasno i Zoran Milanović i Tomislav Karamarko rekli da ne pristaju na veliku koaliciju. To je tamo definitivno utvrđeno. Tomislav Karamarko je tamo jasno prvi rekao s formulacijom “da nakon svega što smo rekli o njima i što o njima mislimo mi ne možemo ići s njima u tu koaliciju”. Točno tako je rečeno i ne razumijem daljnje komentare.

Ovo sada mi se čini kao naknadni pokušaj revidiranja da bi se eventualno Most pridobio na svoju stranu. Od današnjih konzultacija ne očekujem promjene. Nitko ne raspolaže s podrškom od 76 izabranih zastupnika, očekujem da se to samo konstatira, ne vidim što bi se moglo dogoditi. Na početku je naglašavan sadržaj, reforme, politike. Ti razgovori su bili dobri i završeni su slaganjem i jedne i druge strane jer su to stvari koje su očite i koje treba raditi. Očekujem daljnje razgovore”.

Pusić smatra da se više ne govori o reformama. “Ovo više nisu pregovori o reformama, ovo su pregovori o pridobivanju podrške za formiranje vlasti”.

Smatra da je razgovor o nestranačkom premijeru bez imena osobe neozbiljan. “Gospodin Karamarko je vrlo jasno odbio veliku koaliciju na sastanku s predsjednicom. Razgovor o nestranačkom premijeru bez imena osobe je po mom mišljenju neozbiljan. Razgovorati o nestranačkom premijeru načelno bez konkretne osobe, ne vidim kako je to moguće. Bilo kakva sugestija da bi čak mogli o tome razmišljati, kako je to HDZ formulirao, bez konkretne osobe, ne vidim kako jedna odgovorna politička koalicija ili stranka to mogu uopće reći jer je to ključno mjesto”.

Pusić je komentirala i izjavu Roberta Podolnjaka prije sastanka Nacionalnog vijeća Mosta nezavisnih lista da je HDZ pokazao dobru volju da se pronađe rješenje. “Mislim da se ne može dovoditi u pitanje dobra volja što se tiče koalicije Hrvatska raste jer aktivno sudjelujemo u pregovorima više od mjesec dana. Uz dobru volju morate biti iskreni u svojim stavovima, bez fige u džepu, i morate biti racionalni i odgovorni. Ne možete se staviti u poziciju u kojoj što god predloži Most, bez obzira mislite li iskreno da je to racionalni prijedlog i moguće rješenje, da sve prihvaćate. Ozbiljno se onda dovodite u sumnju da je ideja – nema veze, prihvatit ćemo sve, samo da se dokopamo formiranja vlasti, a onda ćemo ih već srediti!”.

Pusić tvrdi da koalicija Hrvatska raste nije napustila pregovore. “Mi jesmo u pregovorima. Ne mislim da smo prekinuli pregovore. Mi smo pošteno i iskreno rekli svoj stav i od svog stava nismo naknadno odustali. I dalje smo spremni pregovarati o mogućem rješenju”.

Predsjednica HNS-a kaže da Most nije dao nikakv kontraprijedlog za mandatara te da je njihov prijedlog da to bude Zoran Milanović logičan. “To je s obzirom na rezultate izbora logično rješenje, ali ja bih rekla da smo mi od njih spremni čuti neki kontraprijedlog. Nismo rekli da će biti netko iz koalicije Hrvatska raste ili SDP-a nego smo rekli da je naš prijedlog ova konkretna osoba, ali smo spremni čuti kontraprijedlog”.

Pusić je komentirala i izjavu Nikole Grmoje nakon sastanka Nacionalnog vijeća koji je rekao da Most nastavlja pregovore s HDZ-om i još jednom pozivaju Hrvatsku raste da se priključi. “Naša koalicija Hrvatska raste je spremna s Mostom nastaviti razgovore, nisam ni mislila da je to u pitanju. Mi smo spremni dalje razgovarati. Vjerojatno ćemo se čuti s Mostom i dogovoriti neki termin”.

Potvrdila je i da će predstavnici Hrvatske raste ipak doći na današnje konzultacije kod predsjednice. “Mi ćemo doći, tko je rekao da nećemo doći? Mi idemo, mi smo potvrdili svoj dolazak i ići ćemo na taj razgovor iako bi bilo logičnije da idemo kad imamo nešto novo referirati predsjednici. Danas nemamo ništa novo, ali ok, ići ćemo i reći da nemamo ništa novo za referirati. Nije da između konzultacija spavamo, radimo između konzultacija i očekujem da će iduće biti kad se pokaže da postoji neki pomak u mogućnosti formiranja većine. Mi trenutno imamo 66 potpisa, a imamo i razgovore s većim brojem ljudi, ali to sada ne mogu reći. Kad dođemo do dogovora, o tome ćemo izvijestiti javnost”, zaključila je Pusić za N1.

Related Posts