Venezuelanska oporba napustila pregovore

Propast pregovora
Venezuelska opozicija objavila je u nedjelju da je napustila pregovore i da je završio dijalog za rješenje političke krize, pod posredstvom norveškog ministarstva vanjskih poslova, šest tjedana nakon što se predsjednik Nicolas Maduro povukao iz pregovora.

Razgovori, većinom održavani na karipskom otoku Barbadosu, započeli su nakon što nije uspio vojni puč koji je potaknuo vođa opozicija Juan Guaido u travnju, protiv Madura, kojeg se optužuje za kršenje ljudskih prava i za ekonomski kolaps, zbog kojeg su milijuni emigrirali iz Venezuele.

Madurovi predstavnici napustili su pregovore u kolovozu, u znak prosvjeda protiv uvođenja oštrijih američkih sankcija Venezuela. Opozicijski kritičari dijaloga s Madurom tvrdili su da je Maduro pristao na pregovore samo kako bi kupio vrijeme.

Ni venezuelsko ministarstvo informiranja ni norveško ministarstvo vanjskih poslova za sada nisu komentirali povlačenje iz pregovora. Opozicijski pregovarači su rekli da Madurovi predstavnici nisu htjeli razgovarati o glavnom prioritetu opozicije – novim slobodnim i pravednim izborima.

Guaidoov ured je, priopćenjem, u nedjelju zahvalio Norveškoj na pokretanju procesa, ali nisu specificirali koje će daljnje korake podouzeti.

Oporbeni vođa Juan Guaido proglasio se privremenim predsjednikom Venezuele u siječnju nazvavši prijevarom ponovni izbor Madura 2018., dok Madurova vlast smatra Guaidoa američkim pijunom.

You may also like

0 comments