Venezuelanska kriza podigla cijenu nafte

Analiza
Nakon što je proteklih dana čelnik oporbe Juan Guaidó pozvao na najveći prosvjed u povijesti Venezuele rekavši kako je na svoju stranu pridobio dio vojske, tisuće ljudi izašle su na ulicu kako bi prisilile Madura na ostavku pokazujući kako imaju kapaciteta za daljnji pritisak.

To je ozračje u kojem su cijene nafte su prekoračile razinu od 73 dolara za barel. Izvoz nafte iz te srednjoameričke zemlje već je znatno ograničen američkim sankcijama i ekonomskom krizom.

Oporbenog čelnika podržavaju SAD, Kolumbija i Brazil, a Madura Rusija, radi energetskih interesa, te Kina, radi interesa u sektoru IT-a, objašnjavaju analitičari. Zbog toga se osjeća geopolitička napetost jer jedni druge optužuju za proizvodnju krize. Zato su ruski ministar obrane i savjetnik za sigurnost Bijele kuće razmijenili upozorenja kako miješanje u unutrašnje prilike nije dobro došlo, iako je u Venezueli već neko vrijeme činjenica nazočnost vojnih privatnih savjetnika bliskih objema stranama.

Pentagon, iako pomno prati situaciju, umanjuje mogućnost za izravnu vojnu intervenciju, Trump, naime, politikom sankcija želi izazvati miran rasplet situacije. Američke vlasti su u utorak pokrenule ofenzivu povećanja pritiska na Madura, upozorenjima protiv podrške venezuelskom predsjedniku i pozivajući pripadnike vlasti u Caracasu da se pridruže oporbenom čelniku Juanu Guaidóu.

Maduro je zadržao kontrolu nad državnim institucijama, a Guaidó je frustriran što Maduro i dalje na dužnosti tri mjeseca nakon što se Guaidó pozvao na ustav i proglasio privremenim predsjednikom tvrdeći da je Madurova reizborna godina 2018. bila nezakonita. Maduro tvrdi da je Guaidó marioneta Sjedinjenih Država u vođenju državnog udara.

Dodatno je cijene potaknulo saudijsko priopćenje, objavljeno u ruskoj novinskoj agenciji RIA, kako će se nastaviti smanjenje opskrbe naftom do kraja godine. Važeći je sporazum zemalja OPEC-a označio kako će se opskrba smanjivati za 1.2 milijuna barela na dan. Saudijci sun a taj način otklonili pozive Trumpa za povećanjem proizvodnje kako bi se nadoknadile sankcije Iranu, te ukinuće izuzeća na poslovanje s tom zemljom, i spustile cijene.

I inače, cijene nafte su ove godine porasle zbog gušenja opskrbe, a ne zbog snažne potražnje. Također, zbog snažnijeg zagađenja ruske nafte dio potrošača je obustavio uvoz iz Rusije, što je dodatno smanjilo globalnu opskrbu za jedan posto.

Američki izvoz je na visokoj razni od tri milijuna barela na dan što je potaknuto rastom proizvodnje s dva milijuna barela na dvanaest milijuna barela na dan.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 71,07 dolara, što znači da je pala 1,31 dolar u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like