Venezuela zaustavila isporuku nafte u EU

Dogovor nije postignut

Venezuela je obustavila nove isporuke sirove nafte u Europu prema sporazumu nafta za dug i traži od talijanskog Enija i španjolskog Repsola gorivo u zamjenu za buduće isporuke tereta, izvijestio je Reuters pozivajući se na tri osobe izravno upoznate s tim pitanjem.
Venezuelanska naftna kompanija PDVSA više nije zainteresirana za sporazum nafta za dug koji je odobrio američki State Department u svibnju, a koji je državnoj tvrtki omogućio nastavak opskrbe Europi nakon dvogodišnje obustave uzrokovane američkim sankcijama, izvori britanske agencije rekao je.

Washington je odobrio isporuke sve dok se prihodi koriste za plaćanje akumuliranog duga PDVSA prema zajedničkom ulaganju s Enijem i Repsolom.

“PDVSA se želi vratiti na razmjenu nafte, a to još nije moguće.” Nema interesa za dogovor nafta za dug”, rekao je izvor uključen u ranije isporuke tereta u Europu.

Isporuke venezuelanske nafte, posebice rafinerijama u Španjolskoj, pomogle su Europi da smanji kupnju ruske nafte nakon napada na Ukrajinu.

Uvjeti ugovora, međutim, nisu osigurali potrebnu gotovinu ili gorivo venezuelanskom divu, čije se vlastite rafinerije bore s proizvodnjom benzina i dizela nakon godina nedovoljnog ulaganja i nedostatka rezervnih dijelova za popravke.

PDVSA, Eni, Repsol i State Department nisu odmah odgovorili Reutersovim zahtjevima za komentar.

U kolovozskom rasporedu otpreme PDVSA-e nema dodijeljenih vremena utovara za Eni ili Repsol tankere za Europu, iako su zalihe razrijeđene sirove nafte u luci Jose porasle na gotovo 5,0 milijuna barela do 8. kolovoza.

PDVSA želi dobiti gorivo u zamjenu za svoju naftu, te da se dio vrijednosti tog tereta iskoristi za nadoknadu dugova od milijarde dolara prema partnerima u zajedničkom ulaganju koje uključuje Chevron, Eni i Repsol, rekli su sugovornici Reutersa. Promjena u sporazumu mogla bi pomoći venezuelanskoj tvrtki da oživi svoj posao s posebno teškom naftom u Orinoco basenu, koji treba uvozne razrjeđivače kako bi bio izvozne kvalitete, i omogućiti zemlji da smanji deficit motornog goriva.

You may also like