Home Politika Venezuela: Policija zaustavlja prosvjede protiv Madura

Venezuela: Policija zaustavlja prosvjede protiv Madura

by Agencije

Venezuelska policija suzavcem je u srijedu blokirala prosvjede oporbe u Caracasu koja zahtijeva odlazak s dužnosti predsjednika Nicolasa Madura kako bi se okončala njegova socijalistička vladavina i ukinulo izvanredno stanje što ga je proglasio u toj zemlji u dubokoj krizu.

Brojne policijske snage opkolile su trg Venezueala, gdje se tisuću prosvjednika, među njima i oporbeni vođa Henrique Capriles, okupilo s ciljem da krenu prema sjedištu izborne vlasti. “Maduro van!” i “Referendum, referendum”, izvikivali su okupljeni.

Za sada nema podataka o težim incidentima, osim upotrebe suzavca. Na poziv oporbene koalicije Stol demokratskog jedinstva (MUD), većinske u parlamentu, prosvjednici su se kanili uputiti prema sjedištima izbornih vlasti u dvadesetak gradova.

Venezuelska oporba prosvjeduje u srijedu i traži organiziranje refenduma o svrgavanju predsjednika Madura, no vlasti su odbile tu inicijativu. Nakon pobjede oporbene koalicije na parlamentarnim izborima krajem 2015. ta zemalja bogata naftom sve dublje tone u političku, gospodarsku i socijalnu krizu.

Sukob između ‘chavista’, prema imenu pokojnog predsjednika Huga Chaveza koji je bio na dužnosti od 1999. do 2013. i bio je mentor Nicolasa Madura, te njihovih protivnika ‘antichavista’, pojačao se pošto je oporba početkom svibnja prikupila 1,8 milijuna potpisa za pokretanje referenduma u nadi da će se održati do kraja 2016.

Related Posts