Home Energetika Venezuela optimistična glede dogovora proizvođača, cijene nafte iznad 46 dolara

Venezuela optimistična glede dogovora proizvođača, cijene nafte iznad 46 dolara

by Agencije

Cijene nafte prekoračile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima razinu od 46 dolara nakon što je Venezuela objavila da su proizvođači iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i proizvođači izvan tog kartela blizu dogovora o mjerama stabilizacije tržišta.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 55 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 46,32 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 61 cent višoj cijeni, od 43,64 dolara.

Tržišta je na početku novog tjedna poduprla izjava predsjednika Venezuele Nicolasa Madura da bi u ovom mjesecu mogao biti postignut sporazum o mjerama stabilizacije tržišta nafte, koje je pod stalnim pritiskom prekomjerne opskrbe. “Smatramo da je to sjajna prilika za dogovor o zamrzavanju razine proizvodnje“, kazao je Deshpande Abhishek iz Natixisa. “On će pridonijeti ravnoteži na tržištu a ujedno će koristiti i Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusiji, dok će Iran ionako vjerojatno nastaviti povećavati proizvodnju u sljedećih šest do 12 mjeseci”, dodao je Abhishek.

Izvoz sirove nafte iz Irana, trećeg po veličini proizvođača OPEC-a, poskočio je u kolovozu na mjesečnoj razini čak 15 posto, premašivši dva milijuna barela dnevno, saznaje se iz izvora upućenih u raspored utovara tankera. Time se približio razini iz razdoblja prije uvođenja sankcija.

Dodatno su cijene nafte danas poduprli slabiji dolar i odgoda povratka dijela libijskog izvoza na tržište, nakon što je zbog oružanih sukoba obustavljen utovar u naftnoj luci Ras Lanuf, potpirivši bojazni od novih sukoba oko libijskih naftnih resursa. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 41,74 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts