Home Europska unija Veliki protukorupcijski prosvjedi u Rumunjskoj

Veliki protukorupcijski prosvjedi u Rumunjskoj

by Agencije

Više od 250.000 Rumunja prosvjedovalo je u srijedu protiv vladine uredbe kojom se dekriminaliziraju neka korupcijska kaznena djela što se vidi kao najveće odstupanje od reforma otkako se zemlja 2007. priključila Europskoj uniji.

Rumunjsko najviše pravosudno nadzorno tijelo Vrhovno sudsko vijeće (CSIM) ranije tijekom dana je uložilo žalbu ustavnom sudu protiv uredbe koju je objavila nova socijaldemokratska vlada premijera Sorina Grindeanua. Broj prosvjednika popeo se tijekom večeri na 130.000-150.000 pred zgradom vlade u Bukureštu. Još 100.000-150.000 prema procjenama interventne policije je prosvjedovalo u drugih 55 gradova.

Uredbu je vlada prihvatila u utorak navečer. “Opozovite je, pa idite”, vikali su prosvjednici. “Lopovi, lopovi”. Mnogi od njih su mahali rumunjskim zastavama. Ako se provede, kao što je planirano, u roku od 10 dana, uredba će omogućiti, među ostalim dekriminalizaciju zloporabe vlasti u kojoj iznosi ne prelaze 200.000 leja (48.000 dolara).

To će prekinuti trenutni postupak protiv predsjednika Socijaldemokratske stranke Liviua Dragneae, optuženog da je koristio politički utjecaj kako bi osigurao plaće za dvoje ljudi koji su radili u stožeru njegove stranke od 2006. do 2013.

Desetci drugih političkih dužnosnika iz svih stranaka trebali bi imati koristi od ove uredbe. “Ne razumijem zbog čega su prosvjednici uznemireni”, rekao je Dragnea novinarima u utorak. Dvije oporbene stranke centristički Liberali i Savez spasimo Rumunjsku pokrenuli su u srijedu interpelaciju za izglasavanje nepovjerenja vladi koja ima malo nade u uspjeh.

Rumunjski socijaldemokrati ponovno su došli na vlast na izborima u prosincu 2016. godinu dana nakon što su ih prosvjednici zbacili s vlasti u gnjevu zbog smrtonosnog požara u jednom noćnom klubu za koji mnogi krive korupciju i nekažnjivost.

Protukorupcijski tužitelji trenutno istražuju preko 2000 slučajeva zloporabe vlasti. Predsjednik Klaus Iohannis je sudjelovao na izvanrednoj sjednici CSM-a i nakon toga rekao novinarima: “Problem je da se ne može činiti ono što je vlada učinila u zemlji vladavine prava, što Rumunjska jest i želi ostati”.

Europska komisija je rekla kako “borbu protiv korupcije treba ojačati ne ukinuti”. Čelnik Komisije Jean-Claude Juncker i njegov zamjenik su rekli u priopćenju kako “s velikom zabrinutošću prate najnovija događanja u Rumunjskoj”.

Šest zapadnih zemalja među kojima i Njemačka i Sjedinjene Države su u priopćenju upozorile da će vladina uredba potkopati međunarodni ugled Rumunjske i položaj u EU-u i NATO-u. Uredba bi se odnosila na trenutne istrage i suđenja kao i na nove slučajeve. Kriminalni nemar ne bi više bio kazneno djelo, a definicija sukoba interesa bi se suzila.

Related Posts