Veliki preokret koji to nije, pozivaju se na nepostojeći portal

Veliki preokret u slučaju INA – MOL. Kako doznaje mađarski neovisni istraživački portal, a prenosi Jutarnji list, Zsolt Hernadi, predsjednik Uprave i generalni direktor MOL-a, ipak nije dobio oslobađajuću presudu za slučaj koruptivnog preuzimanja INA-e, kako su o tome izvještavali hrvatski i mađarski mediji.

Kako doznaje jedan mađarski neovisni portal, Prizivni sud u Budimpešti odlučio je da se kazneni postupak zbog davanja deset milijuna eura bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu obustavlja, čime se, suprotno tumačenjima Hernadijeva odvjetničkog tima kako je donesena pravomoćna presuda, ostavlja mogućnost daljnjeg suđenja u Hrvatskoj. Hrvatski sud, tumače pravni eksperti, sada treba obnoviti europski uhidbeni nalog, a prvom čovjeku MOL-a može suditi bez ikakvih procesnih ograničenja.

Međutim, ove tvrdnje odbio je Hernadijev hrvatski odvjetnik Goran Mikuličić za HRT.hr. Ponovio je kako su Hernadijevi mađarski odvjetnici još prošle godine, uz prijevod svih dokumenata mađarskog pravosuđa – poslali Županijskom sudu u Zagrebu zahtjev da se postupak protiv Hernadija obustavi zbog ‘Res judicate’ – prosuđene stvari.

Odvjetnik bivšeg premijera Ive Sanadera, Čedo Prodanović kazao je kako ga ne brinu posljednje informacije prema kojima predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi u Mađarskoj nije pravomoćno oslobođen za davanje mita Sanaderu, jer će biti oslobođen u Hrvatskoj. ‘Bit će ovdje oslobođen. Ništa nas ne brine’.

‘Pa ne postoji mito – to je konstrukcija. Dvije su presude već pale, a danas sam završio obranu i u trećem slučaju. Nadam se da će i mediji shvatiti da se radi o političkom progonu’, izjavio je Ivo Sanader nakon završenog ročišta u slučaju Planinska. Ponovio je i da su sve svjedoke protiv njega najprije “bacali u zatvor”, a potom ucjenjivali i tražili da ga lažno terete u zamjenu za beneficije, puštanje iz zatvora ili kako bi im zatvor zamijenili radom za opće dobro.

You may also like

0 comments