Veliki egipatski imam pozvao je na vjersku reformu

Kairo – Veliki egipatski Imam pozvao je na radikalnu institucionalnu reformu vjerskih učenja kako bi se spriječio islamistički ekstremizama, javlja BBC.

Šeik Ahmed al-Tayeb sa Sveučilišta al- Azhar u Kairu rekao je kako su povijesna nerazumijevanja i pogrješna čitanja Kurana imala za rezultat ekstremističko čitanje Islama. Govoreći na konferenciji o antiterorizmu pozvao je na jedinstvo Muslimana. Podržao ga je egipatski predsjednik Abdel Fattah al Sisi rekavši kako je panarapska vojska jedini način za poraziti terorizam. Na egiparskoj državnoj televiziji rekao je kako su jedinstvene snage u nastanku i kako postaju sve moćnije svakoga dana, no kako se suočavaju s velikim izazovima u okruženju.

Šeik al-Tayeb je otvorio trodnevnu protuterorističku konferenciju u svetom gradu Meki u Saudijskoj Arabiji, a u svome je govoru opomenuo one koji pogrješno ekstremizam nalaze u lošim interpretacijama života proroka Muhameda. Saudijski kralj Salman je napomenuo kako je terorizam ne samo prijetnja svijetu, nego i Islamu.  Konferencija je sazvana za visoke klerike sa fokusom na protuterorizmu.

You may also like