Velike sile pokazuju snagu na vojnim vježbama kod Sjeverne Koreje

Američka vojska izvela je u ponedjeljak s Južnom Korejom vježbe bombaških napada iznad Korejskog poluotoka, a Rusija i Kina počele su pomorske vježbe pred zasjedanje Opće skupštine UN-a u utorak na kojem će sjevernokorejska nuklearna prijetnja biti istaknuto pitanje.
Add content here
Niz vojnih vježbi pokrenut je nakon što je Pjongjang ispalio još jedan balistički projektil srednjeg dometa iznad Japana u petak, dok je 3. rujna izveo najsnažniji nuklearni pokus do sada prkoseći UN-ovim sankcijama i međunarodnom pritisku. U novoj vježbi, dva američka bombardera B-1B i četiri lovca F-35 poletjela su s Guama i iz Japana i pridružila se četiri južnokorejska lovca F-15, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane.

Zajedničke vježbe provode se zadnje vrijeme “dva do tri puta na mjesec”, rekao je ministar obrane Song Young-moo u parlamentu u ponedjeljak. Istodobno, kineska agencija Xinhua objavila je da su Kina i Rusija počele pomorske vježbe kod Vladivostoka, nedaleko od ruske granice sa Sjevernom Korejom.

Vježbe se provode između zaljeva Petar Veliki, kod Vladivostoka, i južnog dijela Ohotskog mora, sjeverno od Japana. Vježbe su drugi dio kinesko-ruskih pomorskih vježbi ove godine. Prvi dio održan je u srpnju na Baltiku. Xinhua ne povezuje te vježbe s napetostima oko Sjeverne Koreje.

Kina i Rusija opetovano traže mirno rješenje krize i pregovore. Međutim, američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley u nedjelju je kazala da je Vijeće sigurnosti UN-a ostalo bez opcija kad je riječ o sjevernokorejskom nuklearnom programu i da bi SAD mogao slučaj prepustiti Pentagonu. Kina je ocijenila da takvo stajalište ne pogoduje konačnom rješenju krize.

You may also like

0 comments