Velike banke smanjile kreditne linije za fosilce

Istraživanje

Svjetske banke smanjile su financiranje proizvođača fosilnih goriva za devet posto u pandemijskoj 2020. godini, nakon trogodišnjeg razdoblja rasta, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu. Prošle je godine 60 vodećih banaka osiguralo više od 750 milijardi dolara kompanijama koje proizvode fosilna goriva, njih ukupno 2300, navode u izvješću Rainforest Action Network, Reclaim Finance, Oil Change International i druge nevladine organizacije.

U 2019. pribavile su im 824 milijarde dolara, utvrdile su organizacije pojasnivši da iznosi uključuju kredite i jamstva za izdanje obveznica i dionica.

Najveće su iznose u prošloj godini proizvođačima fosilnih goriva osigurali američki JPMorgan Chase i Citi, ukupno 51.3 milijarde odnosno 48.39 milijardi dolara.

Glavni razlog smanjenog financiranja su rekordno niska ulaganja u sektor
Među 60 najvećih banaka, talijanski UniCredit i Intesa SanPaolo našli su se na 35. odnosno 45. mjestu, s financijskom potporom proizvođačima fosilnih goriva u iznosu od 8.64 milijarde odnosno 1.82 milijarde dolara.

Ruski Sberbank zauzeo je 47. mjesto s 1.15 milijardi dolara. Glavni su razlog smanjenog financiranja proizvođača fosilnih goriva u 2020. godini rekordno niska ulaganja u sektoru, budući da je pandemija teško pogodila potražnju za gorivima, ističu autori izvješća.

Pariški sporazum o klimi potpisan je 2015. godine, a od 2016. do 2019. krediti su rasli između 4.4 i 5.5 posto godišnje, napominju.

U drugoj polovini 2020. godine kreditiranje je zabilježilo rekordni pad
Financiranje fosilnih goriva u 2020. pruža zanimljivu sliku, ističu, budući da je u prvoj polovini godine zabilježilo najveći skok u šestomjesečnom razdoblju od usvajanja Pariškog sporazuma o klimi jer su proizvođači koristili niske troškove zaduživanja i poticaje središnjih banaka.

U drugoj polovini godine kreditiranje je zabilježilo rekordni pad, utvrdili su autori izvješća.

Tempo bankarskog financiranja kompanija s velikim emisijama stakleničkih plinova sve je više u središtu pozornosti jer investitori traže više pojedinosti o planovima za upravljanje rizicima povezanim s klimom i mogućnostima u svojim financijskim portfeljima, objašnjava Reuters.

You may also like

0 comments