Home Energetika Velika Britanija želi potaknuti gospodarstvo davanjem licenci za škriljevce

Velika Britanija želi potaknuti gospodarstvo davanjem licenci za škriljevce

by admin

Britanska vlada će dodijeliti 27 novih licenci za istraživanje nafte i gasa, dozvolivši spornu metodu vađenja nafte i gasa iz škriljaca na 270 kvadratnih kilometara zemljišta. “U okviru dugoročnog plana jačanja ekonomije, podsticanja zapošljavanja i obezbjeđivanja zaliha energenata, nastavićemo da podržavamo razvoj naftne i gasne industrije i bezbjedno vađenje nafte i gasa iz škriljaca, rekao je britanski ministar energetike Nik Burn, a prenio Reuters.

Svaka od 27 novih licenci odnosiće se na istraživanje na oko 10 kvadratnih kilometara, a druga grupa od 132 nova bloka za istraživanje biće ponuđena nakon detaljne ekološke procjene. Regulatori navode da su primili gotovo 100 prijava za licence od 47 kompanija. Pored značajnog doprinosa ekonomiji, istraživanje nafte i gasa na kopnu imaće važnu ulogu u obezbjeđivanju pouzdanih izvora energije za domaćinstva i preduzeća u Britaniji, navodi Ministarstvo energetike. Burn je rekao da bi investicije u bušenje škriljaca u Britaniji mogle biti vrijedne do 33 milijarde funti uz otvaranje 64.000 novih radnih mjesta.

Novi potez vlade u Londonu je, međutim, naišao na protivljenje ekoloških grupacija i stanovništva u dijelovima zemlje gdje je hidraulično bušenje škriljaca predviđeno, zbog zabrinutosti da će ono zagaditi izvore vode i izazvati zemljotrese. Uprkos protestima, britanska vlada snažno podržava plan bušenja škriljaca u cilju smanjenja zavisnosti od uvoza energenata i ostvarivanja dodatnih poreskih prihoda. Hidraulično bušenje škriljaca je u Britaniji obustavljeno 2011. nakon što je povezano sa nizom manjih zemljotresa na sjeveru Engleske. Neke od evropskih zemalja, uključujući Francusku i Njemačku, već su zabranile takav vid eksploatacije nafte i gasa zbog štetnog uticaja na životnu okolinu.

Related Posts