Velika Britanija želi postati lider u korištenju vjetra

BBC
Velika Britanija želi postati globalni lider u proizvodnji jeftine obnovljive električne energije aktivnim ulaganjem u zelene projekte nakon završetka pandemije COVID-a19, objavio je u ponedjeljak navečer ured premijera Borisa Johnsona, uoči internetskom kongresa vladajuće Konzervativne stranke.

“Britanska vlada odlučila je zemlju pretvoriti u lidera u jeftinoj, čistoj energiji koja je isplativija od ugljena i plina. Uvjereni smo da će se za deset godina svaki dom u našoj zemlji napajati energijom iz morskih vjetroelektrana”, rekao je Johnson u govoru čije je izvatke distribuirao njegov ured u Downing Streetu.

Šef britanskih konzervativaca također je ponovio svoju prošlogodišnju izjavu da će ukupni instalirani kapacitet morskih vjetroelektrana u Ujedinjenom Kraljevstvu dovesti do 40 gigavata do 2030. godine. Prethodni cilj bio je 30 gigavata.

Kao neiscrpni izvor energije, vjetar bi mogao biti jednako vrijedan za Veliku Britaniju kao i nafta za Saudijsku Arabiju, rekao je Johnson. Konzervativna vlada namjerava uložiti 160 milijuna funti u razvoj pučinske energije vjetra.

Prema Johnsonu, javna i privatna ulaganja u tu industriju stvorit će 60 tisuća radnih mjesta, a prijelaz na “zelenu ekonomiju” potencijalno bi mogao osigurati radna mjesta za milijune Britanaca. Naglasio je da bi razdoblje gospodarskog oporavka nakon pandemije koronavirusa trebalo iskoristiti za “zeleni razvoj” zemlje i svijeta u cjelini, donosi BBC

You may also like

0 comments