Velika Britanija uronila u recesiju

Rekordan pad
Britanija je uronila u recesiju i bilježi rekordan pad BDP-a u ožujku.

Ekonomija te zemlje potonula je za šest posto u ožujku nakon što je uvedena karantena u borbi protiv pandemije koronavirusa. To je najveći ekonomski pad Velike Britanije u proteklih 30 godina, javlja Bloomberg.

Britanski BDP pao je za dva posto u prvom kvartalu pod utjecajem mjera na već ionako krhku ekonomiju. Najveća šteta učinjena je u ožujku kad je zbog blokade prometa uslužna industrija pala za 6,2 posto. Proizvodnja je pala za 4,6 posto, a konstrukcija za 5,9 posto.

Kako su sve poslovne djelatnosti ugašene, osim onih esencijalnih, Velika Britanija je gotovo sigurno utonula u duboku recesiju. Banka Engleske očekuje snažan oporavak u 2021. godini nakon pada od 14 posto ove godine, ali mnogi analitičari taj scenarij smatraju pretjerano optimističnim.

Ekonomija je tako propustila porasti čak u tri od četiri prethodna kvartala nakon što je više mjeseci trajala politička i Brexit neizvjesnost u državi.

Osobna potrošnja pala je za 1,7 posto u prvom kvartalu, što je najveći pad u Velikoj Britaniji od financijske krize 2008. godine.

You may also like

0 comments